Błyskawiczne owoce pod kruszonką Karola Okrasy. Pyszny deser w kilka chwil!
Owoce pod kruszonką to świetny pomysł na poobiedni deser. Przepis Karola Okrasy jest nie dość, że prosty, to jeszcze przepyszny.
Ewa
Składniki:
- 2 gruszki
- 6 moreli (lub 4 nektarynki)
- 2 śliwki
- 6 łyżek syropu klonowego
- pół limonki
- 6 plasterków imbiru
Kruszonka:
- 150 g płatków owsianych
- sok z połówki limonki
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Z owoców usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej syrop klonowy, dodaj imbir i sok z połówki limonki.
- Wrzuć gruszki i karmelizuj ok. 5 minut. Po tym czasie dorzuć śliwki i morele.
- Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki zblenduj razem.
- Owoce przełóż do foremek, kokilek lub naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,
Gotowy deser podawaj na gorąco. Możesz dodać do tego gałkę lodów śmietankowych lub odrobinę bitej śmietany. Świetnie sprawdzi się też odrobina masła orzechowego lub kostka czekolady. Możesz zaszaleć ;)