PrzepisBłyskawiczne owoce pod kruszonką Karola Okrasy. Pyszny deser w kilka chwil!

Błyskawiczne owoce pod kruszonką Karola Okrasy. Pyszny deser w kilka chwil!

Błyskawiczne owoce pod kruszonką Karola Okrasy. Pyszny deser w kilka chwil!
Ewa
29.01.2021 16:27, aktualizacja: 05.08.2023 13:47

Owoce pod kruszonką to świetny pomysł na poobiedni deser. Przepis Karola Okrasy jest nie dość, że prosty, to jeszcze przepyszny.

Obraz

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 6 moreli (lub 4 nektarynki)
  • 2 śliwki
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • pół limonki
  • 6 plasterków imbiru

Kruszonka:

  • 150 g płatków owsianych
  • sok z połówki limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
Obraz

Przygotowanie:

  1. Z owoców usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej syrop klonowy, dodaj imbir i sok z połówki limonki.
  3. Wrzuć gruszki i karmelizuj ok. 5 minut. Po tym czasie dorzuć śliwki i morele.
  4. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki zblenduj razem.
  5. Owoce przełóż do foremek, kokilek lub naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,

Gotowy deser podawaj na gorąco. Możesz dodać do tego gałkę lodów śmietankowych lub odrobinę bitej śmietany. Świetnie sprawdzi się też odrobina masła orzechowego lub kostka czekolady. Możesz zaszaleć ;)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także