Wytrawna owsianka na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na słono? Jakie składniki będą pasowały do owsianki?

Przepis na wytrawną owsiankę na śniadanie. Jakie składniki będą pasowały do owsianki na słono? Chociaż największą popularnością cieszą się te w słodkiej wersji, z owocami i masłem orzechowym, to owsianka na słono szybko stanie się Twoim hitem!

Obrazek
Ewa

Jak zrobić owsiankę na słono? Składniki, które pasują

Jeśli nie jesteś fanem śniadań na słodko, a znudziły Ci się kanapki- owsianka na słono może być ciekawym rozwiązaniem. Chociaż mogłoby się wydawać, że smak będzie niezbyt zadowalający, to efekty są naprawdę świetne. To słonej bazy z płatków możesz dorzucić różne dodatki: aromatyczne przyprawy, warzywa i owoce. Płatki owsiane to znakomite źródło błonnika, które zaspokoi Twoje poczucie głodu na długi czas. Owsianka na wytrawnie dostarcza organizmowi również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz sporą porcję cynku, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Jakie składniki do owsianki na słono?

Obrazek

Owsianka na słono – składniki podstawowe:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Dodatki do owsianki na słono:

  • drobno posiekana szalotka
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera
  • łyżeczka oliwy
  • jajko
  • kilka pieczarek
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie wytrawnej owsianki:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną szalotkę i pokrojone w kostkę pieczarki.
  4. Usmaż jajko (najlepiej smakuje z płynnym żółtkiem)
  5. Do miseczki wyłóż owsiankę, podsmażone warzywa. Na wierzch połóż jajko i posyp szczypiorkiem
Obrazek

Jakie dodatki do owsinaki na słono?

Z czym podawać owsiankę na słono? Do bazy możesz dorzucić wszystko to, co lubisz! Ulubione warzywa, ser, podsmażony boczek lub szynka, zamiast soli możesz użyć sosu sojowego, a same płatki doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Owsianka zdecydowanie zachęca do eksperymentów.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę