Wytrawna owsianka na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na słono? Jakie składniki będą pasowały do owsianki?
Przepis na wytrawną owsiankę na śniadanie. Jakie składniki będą pasowały do owsianki na słono? Chociaż największą popularnością cieszą się te w słodkiej wersji, z owocami i masłem orzechowym, to owsianka na słono szybko stanie się Twoim hitem!
27.02.2022 12:22
Jak zrobić owsiankę na słono? Składniki, które pasują
Jeśli nie jesteś fanem śniadań na słodko, a znudziły Ci się kanapki- owsianka na słono może być ciekawym rozwiązaniem. Chociaż mogłoby się wydawać, że smak będzie niezbyt zadowalający, to efekty są naprawdę świetne. To słonej bazy z płatków możesz dorzucić różne dodatki: aromatyczne przyprawy, warzywa i owoce. Płatki owsiane to znakomite źródło błonnika, które zaspokoi Twoje poczucie głodu na długi czas. Owsianka na wytrawnie dostarcza organizmowi również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz sporą porcję cynku, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Jakie składniki do owsianki na słono?
Owsianka na słono – składniki podstawowe:
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka wody
- szczypta soli
Dodatki do owsianki na słono:
- drobno posiekana szalotka
- łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera
- łyżeczka oliwy
- jajko
- kilka pieczarek
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie wytrawnej owsianki:
- Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
- Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
- Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną szalotkę i pokrojone w kostkę pieczarki.
- Usmaż jajko (najlepiej smakuje z płynnym żółtkiem)
- Do miseczki wyłóż owsiankę, podsmażone warzywa. Na wierzch połóż jajko i posyp szczypiorkiem
Jakie dodatki do owsinaki na słono?
Z czym podawać owsiankę na słono? Do bazy możesz dorzucić wszystko to, co lubisz! Ulubione warzywa, ser, podsmażony boczek lub szynka, zamiast soli możesz użyć sosu sojowego, a same płatki doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Owsianka zdecydowanie zachęca do eksperymentów.