Wytrawna owsianka na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na słono? Jakie składniki będą pasowały do owsianki?

Przepis na wytrawną owsiankę na śniadanie. Jakie składniki będą pasowały do owsianki na słono? Chociaż największą popularnością cieszą się te w słodkiej wersji, z owocami i masłem orzechowym, to owsianka na słono szybko stanie się Twoim hitem!

Obrazek
Ewa

Jak zrobić owsiankę na słono? Składniki, które pasują

Jeśli nie jesteś fanem śniadań na słodko, a znudziły Ci się kanapki- owsianka na słono może być ciekawym rozwiązaniem. Chociaż mogłoby się wydawać, że smak będzie niezbyt zadowalający, to efekty są naprawdę świetne. To słonej bazy z płatków możesz dorzucić różne dodatki: aromatyczne przyprawy, warzywa i owoce. Płatki owsiane to znakomite źródło błonnika, które zaspokoi Twoje poczucie głodu na długi czas. Owsianka na wytrawnie dostarcza organizmowi również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz sporą porcję cynku, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Jakie składniki do owsianki na słono?

Obrazek

Owsianka na słono – składniki podstawowe:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Dodatki do owsianki na słono:

  • drobno posiekana szalotka
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera
  • łyżeczka oliwy
  • jajko
  • kilka pieczarek
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie wytrawnej owsianki:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną szalotkę i pokrojone w kostkę pieczarki.
  4. Usmaż jajko (najlepiej smakuje z płynnym żółtkiem)
  5. Do miseczki wyłóż owsiankę, podsmażone warzywa. Na wierzch połóż jajko i posyp szczypiorkiem
Obrazek

Jakie dodatki do owsinaki na słono?

Z czym podawać owsiankę na słono? Do bazy możesz dorzucić wszystko to, co lubisz! Ulubione warzywa, ser, podsmażony boczek lub szynka, zamiast soli możesz użyć sosu sojowego, a same płatki doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Owsianka zdecydowanie zachęca do eksperymentów.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą