PrzepisGenialne Pączki i faworki w wersji fit. Tłusty Czwartek wcale nie musi być pełen kalorii

Genialne Pączki i faworki w wersji fit. Tłusty Czwartek wcale nie musi być pełen kalorii

Genialne Pączki i faworki w wersji fit. Tłusty Czwartek wcale nie musi być pełen kalorii
Frania

27.02.2019 15:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzimy z przepisem na pączki i chrust w lekkim wydaniu. Jeśli więc lubisz takie rozwiązania, koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami.

I oczywiście nie zapomnij napisać nam ile pączków i chrustu jutro skonsumujesz!

DIETETYCZNY CHRUST (20 sztuk):

Aby przygotować tradycyjne faworki w wersji fit, potrzebujesz:

  • szklankę mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka olejku do pieczenia, np. pomarańczowy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Obraz

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników przygotuj ciasto. Zagniataj ok. 15 minut, do chwili, aż mieszanka przestanie się kleić do ręki.
  2. Pojemnik z wyrobionym ciastem owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i powycinaj cienkie paski (3cmx15 cm). Zrób na środku nacięcie i wywiń.
  4. Piecz ok. 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  5. Smacznego!

Pączki w wersji light (12 sztuk):

Jeśli chcesz przygotować te smakołyki w lżejszej formie, będziesz potrzebować:

  • szklankę pełnoziarnistej mąki,
  • szklankę mąki pszennej,
  • 1/2 szklankę mleka,
  • jajko,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 g dżemu truskawkowego (niskosłodzony),
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
Obraz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto drożdże, po czym przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto (grubość ok. 1 cm) i wytnij kółka przy pomocy szklanki.
  3. Na każdy element nanieś dżem truskawkowy i zawiń jak na pączki.
  4. Odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Po czym piecz w piekarniku (10-15 minut, temp. 190 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj polewę i udekoruj pączki. Przy zdobieniu możesz wykorzystać posiekane orzechy nerkowa. Możesz również postawić na puder z ksylitolu bądź erytrytolu.
Przepisy pochodzą ze strony Bonne Sante Rzeszów.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także