Genialne Pączki i faworki w wersji fit. Tłusty Czwartek wcale nie musi być pełen kalorii

Już jutro Tłusty Czwartek, dlatego przychodzimy z przepisem na pączki i chrust w lekkim wydaniu. Jeśli więc lubisz takie rozwiązania, koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami.

Obrazek
Frania

I oczywiście nie zapomnij napisać nam ile pączków i chrustu jutro skonsumujesz!

DIETETYCZNY CHRUST (20 sztuk):

Aby przygotować tradycyjne faworki w wersji fit, potrzebujesz:

  • szklankę mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka olejku do pieczenia, np. pomarańczowy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Obrazek

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników przygotuj ciasto. Zagniataj ok. 15 minut, do chwili, aż mieszanka przestanie się kleić do ręki.
  2. Pojemnik z wyrobionym ciastem owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i powycinaj cienkie paski (3cmx15 cm). Zrób na środku nacięcie i wywiń.
  4. Piecz ok. 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  5. Smacznego!

Pączki w wersji light (12 sztuk):

Jeśli chcesz przygotować te smakołyki w lżejszej formie, będziesz potrzebować:

  • szklankę pełnoziarnistej mąki,
  • szklankę mąki pszennej,
  • 1/2 szklankę mleka,
  • jajko,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 g dżemu truskawkowego (niskosłodzony),
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
Obrazek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto drożdże, po czym przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto (grubość ok. 1 cm) i wytnij kółka przy pomocy szklanki.
  3. Na każdy element nanieś dżem truskawkowy i zawiń jak na pączki.
  4. Odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Po czym piecz w piekarniku (10-15 minut, temp. 190 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj polewę i udekoruj pączki. Przy zdobieniu możesz wykorzystać posiekane orzechy nerkowa. Możesz również postawić na puder z ksylitolu bądź erytrytolu.
Przepisy pochodzą ze strony Bonne Sante Rzeszów.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć