Pampuchy - bułki na parze

Bułki na parze, czyli pampuchy, to hit naszego dzieciństwa. Uwielbialiśmy jeść je zarówno na śniadanie, jak i deser. Mamy nadzieję, że Wy również ciepło je wspominacie i dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca.

Obrazek
Pyszności

Choć na chwilę przeniesiemy się do szczęśliwych lat dzieciństwa i jeszcze raz poczujemy wyjątkowe smaki wprost z kuchni naszych mam i babć.

W przygotowaniu pampuchów pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki:

Pampuchy

  1. 500 g mąka przesiana
  2. 200 ml ciepłe mleko
  3. 2 szt. jajka
  4. 2 szt. żółtka
  5. 50 g masło roztopione
  6. 30 g cukier łyżka do zaczynu
  7. 25 g świeże drożdże

Polewa owocowa

  1. 150 g borówki
  2. 150 g jeżyny
  3. 1/3 szkl. miód

Dodatki

  1. śmietana 18%
  2. orzechy włoskie posiekane

Sposób przygotowania:

1. W małej misce przygotuj zaczyn (połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru). Odstaw na 15 minut. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Obrazek

3. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj polewę owocową. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód.

Obrazek

5. Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut.

Obrazek

6. Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm