PrzepisPampuchy - bułki na parze

Pampuchy - bułki na parze

Pampuchy - bułki na parze
Pyszności

14.02.2020 17:00, aktual.: 08.09.2020 22:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bułki na parze, czyli pampuchy, to hit naszego dzieciństwa. Uwielbialiśmy jeść je zarówno na śniadanie, jak i deser. Mamy nadzieję, że Wy również ciepło je wspominacie i dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca.

Choć na chwilę przeniesiemy się do szczęśliwych lat dzieciństwa i jeszcze raz poczujemy wyjątkowe smaki wprost z kuchni naszych mam i babć.

W przygotowaniu pampuchów pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki:

Pampuchy

  1. 500 g mąka przesiana
  2. 200 ml ciepłe mleko
  3. 2 szt. jajka
  4. 2 szt. żółtka
  5. 50 g masło roztopione
  6. 30 g cukier łyżka do zaczynu
  7. 25 g świeże drożdże

Polewa owocowa

  1. 150 g borówki
  2. 150 g jeżyny
  3. 1/3 szkl. miód

Dodatki

  1. śmietana 18%
  2. orzechy włoskie posiekane

Sposób przygotowania:

1. W małej misce przygotuj zaczyn (połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru). Odstaw na 15 minut. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Obraz

3. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj polewę owocową. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód.

Obraz

5. Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut.

Obraz

6. Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także