Pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Pancakes z karmelizowanymi jabłkami to nasz najnowszy hit. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę. Ty również pokochasz je od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto zauważyć, że naleśniki są znane na całym świecie. I można wyliczyć wiele form ich przygotowania oraz podania - zarówno na słodko, jak i na słono. My dziś postawiliśmy na klasykę i kultowe jednocześnie pancakes, które pochodzą z kuchni amerykańskiej. Są mega puszyste i miękkie jednocześnie, dlatego nie sposób im odmówić. Co więcej, możesz serwować je zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Czego chcieć więcej?

Ciasto na nasze naleśniki w stylu amerykańskim przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Karmelizowane jabłka

  1. 4 jabłka
  2. 2 łyżki masła
  3. 1/4 szklanki syropu klonowego
  4. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  5. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Pancakes

  1. 2 jajka
  2. 250 ml mleka
  3. 3 łyżki jogurtu greckiego
  4. 50 g roztopionego masła
  5. 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  6. 350 g mąki pszennej
  7. 2 łyżki proszku do pieczenia
  8. 1,5 łyżeczki cynamonu

Karmelizowane jabłka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania karmelizowanych jabłek.

Na rozgrzanej patelni umieść masło, syrop klonowy oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: gałce muszkatołowej, cynamonie i kardamonie.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej szpatułki. Następnie smaż przez kilka minut, aż z połączonych składników powstanie karmel. Powstałą mieszankę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Ciasto na pancakes

Czas przygotować ciasto na pancakes. Aby zrobić to w szybki i prosty sposób, wykorzystamy blender. W tym urządzeniu przygotujesz idealne ciasto naleśnikowe w mgnieniu oka.

W blenderze umieść najpierw mokre składniki, a mianowicie: jajka, roztopione masło, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mleko.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Zblenduj wszystkie składniki i gotowe. Mamy już ciasto na naleśniki!

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Smażenie naleśników i podanie

Z przygotowanego ciasta usmaż kilka naleśników na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.

Każdy kawałek smaż po 3-4 minuty na każdej stronie. Pancakes mają mieć piękny, złocisty kolor.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Tak przygotowane naleśniki możesz odstawić na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!

Z usmażonych naleśników stwórz małą wieżyczkę. Pomiędzy każdymi naleśnikami umieść po 1-2 łyżki karmelizowanych jabłek. Na wierzchu mini wieżyczki możesz dodać dodatkowo jogurt grecki.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznych naleśników w stylu amerykańskim wcale nie musi być trudne. Co więcej, możesz przygotować je na wiele ciekawych sposobów - więcej inspiracji, jak je zrobić i podać, znajdziesz oczywiście na naszej stronie www. Dziś postawiliśmy na wydanie jesienne i mamy nadzieję, że takie rozwiązanie przypadnie Ci do gustu. Koniecznie nam o tym napisz!

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła