Pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Pancakes z karmelizowanymi jabłkami to nasz najnowszy hit. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę. Ty również pokochasz je od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto zauważyć, że naleśniki są znane na całym świecie. I można wyliczyć wiele form ich przygotowania oraz podania - zarówno na słodko, jak i na słono. My dziś postawiliśmy na klasykę i kultowe jednocześnie pancakes, które pochodzą z kuchni amerykańskiej. Są mega puszyste i miękkie jednocześnie, dlatego nie sposób im odmówić. Co więcej, możesz serwować je zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Czego chcieć więcej?

Ciasto na nasze naleśniki w stylu amerykańskim przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Karmelizowane jabłka

  1. 4 jabłka
  2. 2 łyżki masła
  3. 1/4 szklanki syropu klonowego
  4. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  5. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Pancakes

  1. 2 jajka
  2. 250 ml mleka
  3. 3 łyżki jogurtu greckiego
  4. 50 g roztopionego masła
  5. 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  6. 350 g mąki pszennej
  7. 2 łyżki proszku do pieczenia
  8. 1,5 łyżeczki cynamonu

Karmelizowane jabłka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania karmelizowanych jabłek.

Na rozgrzanej patelni umieść masło, syrop klonowy oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: gałce muszkatołowej, cynamonie i kardamonie.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej szpatułki. Następnie smaż przez kilka minut, aż z połączonych składników powstanie karmel. Powstałą mieszankę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Ciasto na pancakes

Czas przygotować ciasto na pancakes. Aby zrobić to w szybki i prosty sposób, wykorzystamy blender. W tym urządzeniu przygotujesz idealne ciasto naleśnikowe w mgnieniu oka.

W blenderze umieść najpierw mokre składniki, a mianowicie: jajka, roztopione masło, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mleko.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Zblenduj wszystkie składniki i gotowe. Mamy już ciasto na naleśniki!

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Smażenie naleśników i podanie

Z przygotowanego ciasta usmaż kilka naleśników na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.

Każdy kawałek smaż po 3-4 minuty na każdej stronie. Pancakes mają mieć piękny, złocisty kolor.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Tak przygotowane naleśniki możesz odstawić na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!

Z usmażonych naleśników stwórz małą wieżyczkę. Pomiędzy każdymi naleśnikami umieść po 1-2 łyżki karmelizowanych jabłek. Na wierzchu mini wieżyczki możesz dodać dodatkowo jogurt grecki.

pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznych naleśników w stylu amerykańskim wcale nie musi być trudne. Co więcej, możesz przygotować je na wiele ciekawych sposobów - więcej inspiracji, jak je zrobić i podać, znajdziesz oczywiście na naszej stronie www. Dziś postawiliśmy na wydanie jesienne i mamy nadzieję, że takie rozwiązanie przypadnie Ci do gustu. Koniecznie nam o tym napisz!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇