Pancakes z karmelizowanymi jabłkami
Pancakes z karmelizowanymi jabłkami to nasz najnowszy hit. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę. Ty również pokochasz je od pierwszego kęsa.
07.11.2021 | aktual.: 25.01.2022 12:56
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto zauważyć, że naleśniki są znane na całym świecie. I można wyliczyć wiele form ich przygotowania oraz podania - zarówno na słodko, jak i na słono. My dziś postawiliśmy na klasykę i kultowe jednocześnie pancakes, które pochodzą z kuchni amerykańskiej. Są mega puszyste i miękkie jednocześnie, dlatego nie sposób im odmówić. Co więcej, możesz serwować je zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Czego chcieć więcej?
Ciasto na nasze naleśniki w stylu amerykańskim przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Składniki
Karmelizowane jabłka
- 4 jabłka
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Pancakes
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Karmelizowane jabłka
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania karmelizowanych jabłek.
Na rozgrzanej patelni umieść masło, syrop klonowy oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: gałce muszkatołowej, cynamonie i kardamonie.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej szpatułki. Następnie smaż przez kilka minut, aż z połączonych składników powstanie karmel. Powstałą mieszankę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Ciasto na pancakes
Czas przygotować ciasto na pancakes. Aby zrobić to w szybki i prosty sposób, wykorzystamy blender. W tym urządzeniu przygotujesz idealne ciasto naleśnikowe w mgnieniu oka.
W blenderze umieść najpierw mokre składniki, a mianowicie: jajka, roztopione masło, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mleko.
Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Zblenduj wszystkie składniki i gotowe. Mamy już ciasto na naleśniki!
Smażenie naleśników i podanie
Z przygotowanego ciasta usmaż kilka naleśników na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.
Każdy kawałek smaż po 3-4 minuty na każdej stronie. Pancakes mają mieć piękny, złocisty kolor.
Tak przygotowane naleśniki możesz odstawić na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!
Z usmażonych naleśników stwórz małą wieżyczkę. Pomiędzy każdymi naleśnikami umieść po 1-2 łyżki karmelizowanych jabłek. Na wierzchu mini wieżyczki możesz dodać dodatkowo jogurt grecki.
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznych naleśników w stylu amerykańskim wcale nie musi być trudne. Co więcej, możesz przygotować je na wiele ciekawych sposobów - więcej inspiracji, jak je zrobić i podać, znajdziesz oczywiście na naszej stronie www. Dziś postawiliśmy na wydanie jesienne i mamy nadzieję, że takie rozwiązanie przypadnie Ci do gustu. Koniecznie nam o tym napisz!