Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Panierowany camembert to pyszny przepis na chrupiącą przekąskę na imprezę. Złociste trójkąty to hit, który błyskawicznie znika z talerza.

Panierowany camembert- PysznościPanierowany camembert- Pyszności
Ewa

Kiedy w moim domu mają pojawić się goście, uwielbiam poczęstować ich czymś pysznym. Dobra przekąska wcale nie musi być skomplikowana ani wymyślna. Chrupiące trójkąciki po ugryzieniu uwalniają ze środka pyszny, wyrazisty i roztopiony ser camembert. Takie połączenie zawsze robi efekt "wow", chociaż jest niesamowicie proste. Do przygotowania wykorzystałam panierkę panko, czyli rodzaj japońskiej bułki tartej. Jest ona grubsza, przez co panierka staje się jeszcze bardziej chrupiąca. Taką przekąskę dobrze jest podać w towarzystwie prostego dipu, chociaż równie dobrze sprawdzi się tutaj żurawina.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Panierowany camembert w panko

Składniki:

  • 150 g sera camembert,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 jaja,
  • 1 szklanki panierki panko.

Sposób przygotowania:

1. Ser camembert dzielę na mniejsze części: wbijam 8 patyczków do szaszłyków, a następnie kroję w trójkąt.

Obrazek
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

2. W jednym talerzu umieszczam mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajka i roztrzepuję przy pomocy widelca. Do trzeciego wsypuję panko. Obtaczam po kolei kawałki sera. Robię to tak, aby panierka dobrze otoczyła camembert. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia. Do mąki możesz opcjonalnie dodać również przyprawy, jak słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub odrobina chilli.

Panierowany camembert- Pyszności
Panierowany camembert- Pyszności

3. Kawałki sera zanurzam w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Smażę, aż panierka się zarumieni. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obrazek
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

4. Usmażony camembert układam na talerzu i podaję od razu po usmażeniu, gdy wnętrze jest jeszcze płynne. Całość posypuję też posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji. Możesz serwować trójkąty same lub w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, jogurtowy lub konfitura żurawinowa.Smacznego!

Panierowany camembert w panko
Panierowany camembert w panko
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥