Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Panierowany camembert to pyszny przepis na chrupiącą przekąskę na imprezę. Złociste trójkąty to hit, który błyskawicznie znika z talerza.

Panierowany camembert- PysznościPanierowany camembert- Pyszności
Ewa

Kiedy w moim domu mają pojawić się goście, uwielbiam poczęstować ich czymś pysznym. Dobra przekąska wcale nie musi być skomplikowana ani wymyślna. Chrupiące trójkąciki po ugryzieniu uwalniają ze środka pyszny, wyrazisty i roztopiony ser camembert. Takie połączenie zawsze robi efekt "wow", chociaż jest niesamowicie proste. Do przygotowania wykorzystałam panierkę panko, czyli rodzaj japońskiej bułki tartej. Jest ona grubsza, przez co panierka staje się jeszcze bardziej chrupiąca. Taką przekąskę dobrze jest podać w towarzystwie prostego dipu, chociaż równie dobrze sprawdzi się tutaj żurawina.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Panierowany camembert w panko

Składniki:

  • 150 g sera camembert,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 jaja,
  • 1 szklanki panierki panko.

Sposób przygotowania:

1. Ser camembert dzielę na mniejsze części: wbijam 8 patyczków do szaszłyków, a następnie kroję w trójkąt.

Obrazek
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

2. W jednym talerzu umieszczam mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajka i roztrzepuję przy pomocy widelca. Do trzeciego wsypuję panko. Obtaczam po kolei kawałki sera. Robię to tak, aby panierka dobrze otoczyła camembert. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia. Do mąki możesz opcjonalnie dodać również przyprawy, jak słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub odrobina chilli.

Panierowany camembert- Pyszności
Panierowany camembert- Pyszności

3. Kawałki sera zanurzam w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Smażę, aż panierka się zarumieni. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obrazek
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

4. Usmażony camembert układam na talerzu i podaję od razu po usmażeniu, gdy wnętrze jest jeszcze płynne. Całość posypuję też posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji. Możesz serwować trójkąty same lub w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, jogurtowy lub konfitura żurawinowa.Smacznego!

Panierowany camembert w panko
Panierowany camembert w panko
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska