PrzepisPanierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Panierowane trójkąty z camemberta rozpływają się w ustach. Błyskawicznie znikają z talerza

Panierowany camembert- Pyszności
Panierowany camembert- Pyszności
Ewa

20.07.2023 16:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Panierowany camembert to pyszny przepis na chrupiącą przekąskę na imprezę. Złociste trójkąty to hit, który błyskawicznie znika z talerza.

Kiedy w moim domu mają pojawić się goście, uwielbiam poczęstować ich czymś pysznym. Dobra przekąska wcale nie musi być skomplikowana ani wymyślna. Chrupiące trójkąciki po ugryzieniu uwalniają ze środka pyszny, wyrazisty i roztopiony ser camembert. Takie połączenie zawsze robi efekt "wow", chociaż jest niesamowicie proste. Do przygotowania wykorzystałam panierkę panko, czyli rodzaj japońskiej bułki tartej. Jest ona grubsza, przez co panierka staje się jeszcze bardziej chrupiąca. Taką przekąskę dobrze jest podać w towarzystwie prostego dipu, chociaż równie dobrze sprawdzi się tutaj żurawina.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Panierowany camembert w panko

Składniki:

  • 150 g sera camembert,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 jaja,
  • 1 szklanki panierki panko.

Sposób przygotowania:

1. Ser camembert dzielę na mniejsze części: wbijam 8 patyczków do szaszłyków, a następnie kroję w trójkąt.

Trójkąty z sera camembert- Pyszności
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

2. W jednym talerzu umieszczam mąkę pszenną, do drugiej wbijam jajka i roztrzepuję przy pomocy widelca. Do trzeciego wsypuję panko. Obtaczam po kolei kawałki sera. Robię to tak, aby panierka dobrze otoczyła camembert. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia. Do mąki możesz opcjonalnie dodać również przyprawy, jak słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub odrobina chilli.

Panierowany camembert- Pyszności
Panierowany camembert- Pyszności

3. Kawałki sera zanurzam w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Smażę, aż panierka się zarumieni. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Trójkąty z sera camembert- Pyszności
Trójkąty z sera camembert- Pyszności

4. Usmażony camembert układam na talerzu i podaję od razu po usmażeniu, gdy wnętrze jest jeszcze płynne. Całość posypuję też posiekaną natką pietruszki, dla dekoracji. Możesz serwować trójkąty same lub w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, jogurtowy lub konfitura żurawinowa.Smacznego!

Panierowany camembert w panko
Panierowany camembert w panko