Rozgrzewająca papryka faszerowana kurczakiem i komosą ryżową. Nasz patent na obiad w chłodne dni
Papryka faszerowana komosą ryżową, boczkiem i kurczakiem to nasz sprawdzony patent na rozgrzewający obiad. Przygotowanie jest naprawdę proste, a danie jest pożywne i smaczne.
17.09.2022 | aktual.: 17.09.2022 09:39
Pomysł na obiad z papryką
Nadziewana papryka to obiadowy klasyk, który od lat gości na naszych stołach. Dziś przygotowaliśmy ją w nieco odświeżonej wersji- wnętrze skrywa nie ryż czy kaszę, a komosę ryżową. Komosa, nazywana także quinoa, to bogate i pełnowartościowe źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo jest naprawdę sycąca i bardzo smaczna. W naszym przepisie wypełnia ona czerwoną paprykę i otula smaczną kołderką kawałki kurczaka. Na samą myśl burczy nam w brzuchu!
Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:
Papryka faszerowana
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 200 g komosy ryżowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 cytryny - sok
- 4 czerwone papryki
- 160 g sera cheddar tartego
Sposób przygotowania:
Udka obtocz w przyprawie do kurczaka i owiń w plasterki wędzonego boczku.
Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.
Na patelni z rozgrzanym olejem przesmaż posiekaną cebulę. Dodaj po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość słodką papryką oraz curry. Wymieszaj i wrzuć ugotowaną według instrukcji na opakowaniu komosę ryżową. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj.
Z papryki odetnij jej górną część i wydrąż gniazda nasienne. Włóż upieczone udko (mięsem do dołu) i wypełnij pozostałą przestrzeń przygotowaną komosą ryżową.
Tak przygotowane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp na górze startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na kolejne 20-25 minut.
Po tym czasie nasza kolorowa papryka nadziewana komosą oraz kurczakiem jest już gotowa. Serwuj ją na ciepło, prosto z piekarnika. To idealny przepis na jesienne i zimowe obiady, który otuli Cię ciepłem od środka.
Smacznego!