WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Paprykowe naleśniki z kurczakiem

Naleśniki z kurczakiem przeszły dziś w naszej kuchni prawdziwą metamorfozę. Nie dość, że nabrały pięknych rumieńców, to jeszcze ukryliśmy w nich kolorowe składniki. To był strzał w 10 👍

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Naleśniki

  1. 3 szt. jajka
  2. 200 g mąka pszenna
  3. 300 ml mleko
  4. 1/3 szkl. olej roślinny
  5. 1 szt. czerwona papryka
  6. 1 łyżeczka sól

Farsz

  1. 400 g kukurydza
  2. 300 g pomidorki koktajlowe
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 8 szt. ser żółty plastry
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 2 szt. filety z kuczaka
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 200 g śmietana 18% gęsta
  9. 1 łyżeczka słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Podziel filet z kurczaka na dwie części. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Obrazek

2. Tak przygotowanego kurczaka podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Obrazek

3. Czas przygotować ciasto na naleśniki w ciekawym kolorze. W szybki i prosty sposób zrobisz to przy pomocy blendera próżniowego. Wystarczy, że zmiksujesz w urządzeniu: jajka, mleko, olej roślinny, mąkę pszenną, czerwoną paprykę i sól.

Obrazek

4. Z powstałej mieszanki usmaż naleśniki.

Obrazek

5. Następnie połącz w dużej misce: podsmażonego i poszarpanego kurczaka, śmietanę, kukurydzę, natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe. Umieść mieszankę na środku naleśnika i zwiń boki do środka.

Obrazek

6. Następnie przełóż naleśniki do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry żółtego sera i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa