Parówki w cieście francuskim z serem. Prosty przepis na szybką przekąskę

Parówki w cieście francuskim to szybki przepis na przekąskę, którą polubi każdy. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil.

Obrazek
Pyszności

Ciasto francuskie z parówką

Tym razem przychodzimy z pomysłem na błyskawiczny przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno jako pomysł na śniadanie czy kolację, ale nawet na imprezową przekąskę. Wszystkie składniki znajdziesz w swoim domu.

To świetna alternatywa dla znanych i lubianych hot-dogów.

Jakie parówki wybrać?

Chociaż parówki wciąż budzą wiele kontrowersji i można znaleźć wiele osób, które uznają parówki za zło ostateczne. Od lat jednak dużo zmienia się w sklepach i bez większego problemu znajdziesz parówki o bardzo dobrym składzie.

Najważniejszą rzeczą jest to, ile mięsa znajdziesz w parówkach. Im więcej, tym lepiej! Minimum to 90%. Unikaj parówek, które w składzie mają mięso oddzielone mechanicznie (MOM) i których lista składników jest bardzo długa. Woda, sól, przyprawy, brak azotynu sodu, to najlepsze wyznaczniki.

Wbrew pozorom, znalezienie takich parówek nie jest trudne i są w każdej Biedronce czy Lidlu. Wystarczy po prostu czytać składy, a nasze wybory jedzeniowe nie będą złe.

Składniki

  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 2 parówki
  3. 3 łyżki musztardy
  4. 1/2 szklanki żółtego sera
  5. 1/2 natki szczypiorku (posiekany)
  6. 1 roztrzepane jajko

Ciasto francuskie

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta francuskiego.

Ułóż arkusz produktu na blacie kuchennym. Bezpośrednio na nim rozprowadź musztardę. Przydatny okaże się tutaj pędzelek kuchenny. Użyj takiej musztardy, jaką lubisz. Musztarda sarepska będzie ostra i wyrazista, a delikatesowa mniej pikantna.

Na wierzchu rozsyp starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Może być do gouda, cheddar, edamski lub inny Twój ulubiony ser.

parówki w cieście francuskim

Jako kolejny składnik rozsyp na całej powierzchni ciasta francuskiego drobno posiekany szczypiorek. Na dolnej krawędzi ułóż w poziomie dwie parówki.

parówki w cieście francuskim

Całość zwiń w rulon.

Ruloniki

Rulon z ciasta francuskiego podziel na małe kawałki, po czym przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Następnie rozprowadź dokładnie na ich krawędziach roztrzepane jajko. Dzięki niemu nasze przekąski ładnie się zarumienią. Tak przygotowane przekąski wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

parówki w cieście francuskim

Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wybierz program "góra-dół".

Podanie

I to wszystko!

parówki w cieście francuskim

Gotowe ruloniki smakują najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je od razu po przygotowaniu. Po więcej pomysłów na szybkie przepisy zapraszamy do naszej bogatej bazy z kulinarnymi recepturami. Na pewno znajdziesz w niej wiele ciekawych inspiracji!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej