Najlepsza pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi. Tania i pyszna

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi to absolutny hit na każdym naszym rodzinnym śniadaniu. Jak ją przygotować i jakie składniki będą potrzebne? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku.

Obrazek
Ewa

Domowa pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi. Przepis

Mistrzem pasty kanapkowej w naszym domu była mama. Robiła ją w prawie każdą sobotę na śniadanie i zawsze pasta znikała błyskawicznie z miseczki. Zajadała się nią całą rodzina! Kiedy przygotowałam wspólne śniadanie dla moich znajomych, każdy pytał później: jak ją zrobiłaś?

Jak zrobić pastę jajeczną z ogórkami kiszonymi? To inny przepis niż tradycyjna pasta jajeczna, ale wciąż bardzo prosty i bardzo tani. W moim domu znany jest od wielu lat. Jej sekretem są pyszne ogórki kiszone. Świetnie przełamują smak jajek i majonezu i podkręcają smak.

Pasta jajeczna jest bardzo szybka do przygotowania. Możesz zrobić ją dzień wcześniej i schować do lodówki.

Czy kiszonki są zdrowe?

Dlaczego kiszonki są zdrowe? Jakie mają zalety? Kiszone warzywa budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit. W ogórkach kiszonych znajdziemy również dużą zawartość błonnika, który sprzyja poprawie funkcjonowania układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.

Składniki:

5 ugotowanych na twardo jaj

3 ogórki kiszone

4 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka rzeżuchy

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy sarepskiej

do smaku: sól i pieprz

Prosta pasta jajeczna w kilka minut

Jak zrobić pastę jajeczną z ogórkami kiszonymi? Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj lub zblenduj. Dodaj pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, szczypiorek raz rzeżuchę. Jeśli nie masz jej w swoim domu, to możesz pominąć ten dodatek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Musztardę, jogurt i majonez przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj, żeby powstał sos. Dodaj tę mieszankę do jajek i ogórków. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj ze sobą składniki, żeby dobrze się połączyły.

Podawaj na kromce świeżego pieczywa lub toście. My dodatkowo lubimy dorzucić jeszcze więcej kiełków!

Obrazek

Nietypowe kanapki ogórkowe

Jeśli jesteś fanem ogórków kiszonych, to mam dla Ciebie nietypowy przepis. Kanapki z pastą jajeczną z ogórkiem kiszonym to jedno. Ale co gdyby pieczywo zastąpić...ogórkiem kiszonym?

Składniki na ogórkowe kanapki

6 ogórków kiszonych

6 łyżek musztardy

6 plastrów szynki z indyka

6 plastrów żółtego sera

2 pomidory

Jak zrobić kanapki z ogórka?

Ogórki kiszone przekór wzdłuż na pół.

Obrazek

Na każdej z połówek rozprowadź musztardę (możesz użyć tutaj zarówno sarepskiej, jak i delikatesowej) i dodaj plaster szynki oraz sera. My użyliśmy drobiowej z indyka, ale możesz wybrać taką wędlinę, jaką lubisz najbardziej.

Pomidora pokrój w półplasterki. Sprawdzą się tutaj też pomidorki koktajlowe podzielone na mniejsze części.

Całość połącz ze sobą przy pomocy wykałaczek, tworząc tym samym kanapki klubowe w wersji ogórkowej.

Oryginalna i szybka przekąska jest już gotowa!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy