Pasztecik z mięsno-grzybowym farszem

Dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną przekąskę. Genialne paszteciki z mięsno-grzybowym farszem to prawdziwe "niebo w gębie", nic więc dziwnego, że ślinka cieknie na sam widok :)

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 400 g pierś z indyka pokrojona w kostkę
  3. 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
  4. 150 g pieczarki pokrojone w paski
  5. 90 ml czerwone wino
  6. 150 g serek mascarpone
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą pierś z indyka i paprykę.

Obrazek

2. Po chwili dodaj pieczarki i czerwone wino. Smaż do chwili, aż alkohol wyparuje.

Obrazek

3. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj do farszu mascarpone. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

4. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na połowie rozłóż farsz i dookoła rozsmaruj roztrzepane jajko. Następnie przełóż kolejną warstwą z ciasta francuskiego. Zrób nacięcia i całość posmaruj jajkiem. Piecz paszteciki przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze