PrzepisPrzekąskiPyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane sosem bolognese
Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane sosem bolognese
Jeżeli szukasz przepisu na ciekawą przekąskę lub przystawkę, to znajdujesz się w idealnym miejscu.
Pyszności
03.10.2016 | aktual.: 23.05.2017 14:37
W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, nadziewane aromatycznym sosem bolognese.
Są naprawdę pyszne, a do tego tak łatwo je wykonać!
Przepis poniżej.
Składniki:
- 2 łyżki olej
- 250 g mięso mielone z indyka
- 1 opak. sos bolognese
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
- 1 opak. ciasto francuskie
- oliwa z oliwek
- 150 ml jogurt naturalny gęsty
- 1 ząbek czosnek wycisnięty
- 1 łyżka bazylia świeżo posiekana
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią mięso mielone. Podsmaż mięso, a kiedy zmieni swój kolor z różowego na brązowawy, dodaj sos bolognese. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj go przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj pietruszkę, dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kwadraty o boku ok. 8 cm.
3. Do każdego kwadratu nałóż po 1 czubatej łyżce sosu, a następnie zawiń tak, aby powstały trójkąty. Za pomocą widelca ponakłuwaj boki, aby końcówki ciasta dobrze się ze sobą połączyły.
4. Ułóż paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasmaruj je z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10 minut.
5. W czasie pieczenia zajmiemy się przygotowaniem sosu, z którym podamy paszteciki. W tym celu do miseczki włóż jogurt, czosnek, bazylię i dobrze wszystko wymieszaj.
6. Po 10 minutach wyjmij paszteciki z piekarnika i przełóż je na talerze. Podawaj z przygotowanym sosem.
7. Smacznego!