Oto przepis na pyszne paszteciki drożdżowe domowej roboty. I to na 3 ciekawe sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Pyszności
Tego nie można przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji ?
Składniki:
Farsz z pieczarkami
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 łyżeczka papryka słodka
3 łyżki olej roślinny
Farsz mięsny
300 g mięso wieprzowe mielone
1/2 szt. cebula
1 łyżka majeranek suszony
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
1/3 szkl. woda
Farsz z kapustą
1 łyżka kminek cały
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
3 łyżki olej roślinny do smażenia
400 g kiszona kapusta
20 g suszone grzyby
1 szt. cebula
2-3 szt. liście laurowe
4-5 szt. ziele angielskie;
Ciasto
500 g mąka pszenna
45 g drożdże świeże
1,5 łyżki cukier
330 ml ciepłe mleko
4 szt. żółtka
Sposób przygotowania:
1. W garnku połącz ze sobą: kapustę kiszoną, wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Następnie podsmaż na patelni cebulę, namoczone grzyby oraz wcześniej przygotowaną kapustę. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem.
2. Rozwałkuj ciasto drożdżowe, po czym umieść na nim farsz. Zwiń w rulon, potnij na mniejsze kawałki i przy pomocy drewnianej łyżki zrób dodatkowe wgłębienia.
3. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. Na patelni podsmaż ze sobą: cebulę, pieczarki, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Umieść farsz na cieście drożdżowym i zwiń w ruloniki. Jak wcześniej podziel na mniejsze kawałki i użyj drewnianej łyżki.
6. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
7. I na koniec kombinacja z mięsem. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, majeranek suszony, sól, pieprz oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.
8. Powstały farsz umieść na cieście drożdżowym i podziel na mniejsze kawałki.
9. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Smacznego!