Pyszne paszteciki drożdżowe na 3 sposoby

Oto przepis na pyszne paszteciki drożdżowe domowej roboty. I to na 3 ciekawe sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Obrazek
Pyszności

Tego nie można przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji ?

Składniki:

Farsz z pieczarkami

  1. 300 g pieczarki
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 łyżeczka papryka słodka
  4. 3 łyżki olej roślinny

Farsz mięsny

  1. 300 g mięso wieprzowe mielone
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 1 łyżka majeranek suszony
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1/3 szkl. woda

Farsz z kapustą

  1. 1 łyżka kminek cały
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 3 łyżki olej roślinny do smażenia
  5. 400 g kiszona kapusta
  6. 20 g suszone grzyby
  7. 1 szt. cebula
  8. 2-3 szt. liście laurowe
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 45 g drożdże świeże
  3. 1,5 łyżki cukier
  4. 330 ml ciepłe mleko
  5. 4 szt. żółtka

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą: kapustę kiszoną, wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Następnie podsmaż na patelni cebulę, namoczone grzyby oraz wcześniej przygotowaną kapustę. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem.

Obrazek

2. Rozwałkuj ciasto drożdżowe, po czym umieść na nim farsz. Zwiń w rulon, potnij na mniejsze kawałki i przy pomocy drewnianej łyżki zrób dodatkowe wgłębienia.

Obrazek

3. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Na patelni podsmaż ze sobą: cebulę, pieczarki, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść farsz na cieście drożdżowym i zwiń w ruloniki. Jak wcześniej podziel na mniejsze kawałki i użyj drewnianej łyżki.

Obrazek

6. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. I na koniec kombinacja z mięsem. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, majeranek suszony, sól, pieprz oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

8. Powstały farsz umieść na cieście drożdżowym i podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

9. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem