Dodaj sok z cytryny do wrzącej wody przed gotowaniem jajek. Odrobina kwasu ma nieprawdopodobne działanie

Miłośnicy jajek spożywają je prawie każdego dnia. Świetnie sprawdzają się na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa. W związku z tym często je gotujemy, aby później wzbogacić naszą kanapkę w pokrojone na plasterki jajko. Niestety często zdarza się, że podczas gotowania jajka, pęka jego skorupka. Jak w takim razie temu zaradzić?

ObrazekJak powstrzymać pękanie jajek podczas gotowania? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jajko - smaczny i zdrowy produkt

Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Jajko to wspaniałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy A, B, D, K i E oraz takie sole mineralne jak fosfor, potas, sód, czy wapń. Produkt ten zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. W związku z tym warto włączyć go do swojej diety.

Jajka spożywamy w różnej postaci. Zazwyczaj je gotujemy. Niestety niekiedy podczas obróbki termicznej tego produktu, pęka jego skorupka. W konsekwencji niewielka ilość białka wylewa się do gorącej wody. Taki produkt traci na konsystencji oraz smaku. Jak możemy w takim razie temu zaradzić?

Co zrobić, aby skorupka nie pękała podczas gotowania jajka?

Obrazek
Jajko w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Wyjmij jajko z lodówki minimum kilkanaście minut przed gotowaniem

Zimne jajko często pęka w gorącej wodzie na skutek różnicy temperatur. W związku z tym minimum 15 - 30 minut przed rozpoczęciem gotowania jajka, warto wyjąć je z lodówki. Dzięki temu produkt się ogrzeje i osiągnie temperaturę otoczenia. Dotyczy to przeważnie jajek, które chcemy ugotować na miękko.

  • Nie wrzucaj jajek do wrzątku

Jeśli gotujesz jajko na twardo, warto wrzucić je do garnka z zimną wodą, a następnie podgrzewać na palniku. Dzięki temu nie zajdzie zjawisko szoku termicznego. W konsekwencji skorupka jajka nie popęka.

  • Dodaj ocet lub sok z cytryny do wody

Wlej do wody niewielką ilość soku z cytryny lub octu. Wystarczy, że dodasz 1 - 2 łyżki wybranego produktu. Składniki te sprawią, że skorupka jajka stanie się bardziej elastyczna. W konsekwencji będzie również bardziej odporna na pęknięcia.

Poza tym niektórzy wsypują do wody sól. Podobno dodatek tego składnika również zapobiega pękaniu skorupki. Dodatkowo po ugotowaniu jajka, łatwiej można je obrać.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko zapiekane w bułce w awokado i szynką krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem