Wysusz i zetrzyj na tarce. Działa lepiej niż drogie suplementy
14.05.2023 11:33, aktual.: 15.05.2023 00:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż pestka po przekrojeniu awokado najczęściej ląduje w koszu, to jest to błąd. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać i jakie ma właściwości.
O wartościach odżywczych samego awokado napisano już naprawdę wiele. W naszej kuchni najczęściej ląduje na grzankach lub w formie guacamole, jako dodatek do nachosów. Smaczliwka to nie tylko zielony miąższ, ale również sporej wielkości pestka, która do tej pory, całkowicie niesłusznie, od razu wędrowała do kosza na śmieci.
Zobacz także
Królowa wśród pestek
Okazała, brązowa pestka śmiało może nosić koronę. Ma w sobie ponad dwukrotnie większą dawką antyoksydantów, niż faworyzowany przez nas zielony miąższ. Antyoksydanty z kolei opóźniają procesy starzenia się oraz hamują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób – również nowotworowych.
W pestce nie brakuje również wartości odżywczych. Ma ona sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne, witamina A i E, które nieocenione są przy dbaniu o skórę, paznokcie i włosy oraz kwas foliowy, ważny dla naszego rozwoju, wzrostu i regulacji procesów metabolicznych. Ponadto w tej niepozornej kulce znajdziesz też potas, miedź, wapń, cynk, żelazo i mangan, nie brakuje w niej również cennej dla naszych oczu luteiny.
Pestka awokado - jak ją zjeść?
Korzyści jest zdecydowanie dużo, jednak pojawia się pytanie: jak w takim razie mam zjeść pestkę? Gryzienie przecież grozi połamaniem zębów i kosztowną wizytą u dentysty. Sposobów jest kilka. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu oczyszczonej pestki w gorącej wodzie. Dzięki temu zmięknie i stanie się łatwa do pogryzienia. Trzeba jednak od razu zabrać się za jedzenie, bo wraz ze stygnięciem, będzie też twardniała.
Z pestki możesz przygotować też napar. Zmiażdż ją przy pomocy tłuczka lub w moździerzu, zalej 2 szklankami wrzątku i dodaj odrobinę miodu dla smaku.
Jest jednak jeszcze jeden, zdecydowanie najprostszy i najpraktyczniejszy sposób, który zdecydowanie zachęci cię do jedzenia. Pestkę bardzo dokładnie oczyść, osusz i pozostaw na 3 dni w mocno nasłonecznionym miejscu (opcjonalnie możesz położyć ją też przy kaloryferze, jednak poza sezonem grzewczym nieco mija się to z celem). Po tym czasie zetrzyj pestkę na tarce lub zmiażdż młotkiem. Przełóż kawałki do blendera i zamień je w proszek.
Pestka z awokado w formie proszku świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, smoothies, owsianki i jajecznicy. Jej aromat nie jest mocny i wyczuwalny, więc nie wpłynie na smak całego dania.
Sposób na guacamole
Sproszkowana pestka sprawdzi się również u wszystkich, którzy są fanami guacamole. Ta prosta i zdrowa pasta z awokado ma jedną wadę - dość szybko ciemnieje. Jeśli jednak dodasz do niej sproszkowaną pestkę, to opóźnisz ten proces, a twój dip pozostanie apetycznie zielony.
Szukasz inspiracji na obiad? Zrób bigos z pieczarkami.