Wysusz i zetrzyj na tarce. Działa lepiej niż drogie suplementy

Chociaż pestka po przekrojeniu awokado najczęściej ląduje w koszu, to jest to błąd. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać i jakie ma właściwości.

ObrazekPestka awokado - Pyszności; źródło Canva
Ewa

O wartościach odżywczych samego awokado napisano już naprawdę wiele. W naszej kuchni najczęściej ląduje na grzankach lub w formie guacamole, jako dodatek do nachosów. Smaczliwka to nie tylko zielony miąższ, ale również sporej wielkości pestka, która do tej pory, całkowicie niesłusznie, od razu wędrowała do kosza na śmieci.

Królowa wśród pestek

Okazała, brązowa pestka śmiało może nosić koronę. Ma w sobie ponad dwukrotnie większą dawką antyoksydantów, niż faworyzowany przez nas zielony miąższ. Antyoksydanty z kolei opóźniają procesy starzenia się oraz hamują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób – również nowotworowych.

W pestce nie brakuje również wartości odżywczych. Ma ona sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne, witamina A i E, które nieocenione są przy dbaniu o skórę, paznokcie i włosy oraz kwas foliowy, ważny dla naszego rozwoju, wzrostu i regulacji procesów metabolicznych. Ponadto w tej niepozornej kulce znajdziesz też potas, miedź, wapń, cynk, żelazo i mangan, nie brakuje w niej również cennej dla naszych oczu luteiny.

Obrazek
Jajko zapiekane w awokado- Pyszności

Pestka awokado - jak ją zjeść?

Korzyści jest zdecydowanie dużo, jednak pojawia się pytanie: jak w takim razie mam zjeść pestkę? Gryzienie przecież grozi połamaniem zębów i kosztowną wizytą u dentysty. Sposobów jest kilka. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu oczyszczonej pestki w gorącej wodzie. Dzięki temu zmięknie i stanie się łatwa do pogryzienia. Trzeba jednak od razu zabrać się za jedzenie, bo wraz ze stygnięciem, będzie też twardniała.

Z pestki możesz przygotować też napar. Zmiażdż ją przy pomocy tłuczka lub w moździerzu, zalej 2 szklankami wrzątku i dodaj odrobinę miodu dla smaku.

Przekrojone na pół awokado
Awokado z pestką - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jest jednak jeszcze jeden, zdecydowanie najprostszy i najpraktyczniejszy sposób, który zdecydowanie zachęci cię do jedzenia. Pestkę bardzo dokładnie oczyść, osusz i pozostaw na 3 dni w mocno nasłonecznionym miejscu (opcjonalnie możesz położyć ją też przy kaloryferze, jednak poza sezonem grzewczym nieco mija się to z celem). Po tym czasie zetrzyj pestkę na tarce lub zmiażdż młotkiem. Przełóż kawałki do blendera i zamień je w proszek.

Pestka z awokado w formie proszku świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, smoothies, owsianki i jajecznicy. Jej aromat nie jest mocny i wyczuwalny, więc nie wpłynie na smak całego dania.

Sposób na guacamole

Sproszkowana pestka sprawdzi się również u wszystkich, którzy są fanami guacamole. Ta prosta i zdrowa pasta z awokado ma jedną wadę - dość szybko ciemnieje. Jeśli jednak dodasz do niej sproszkowaną pestkę, to opóźnisz ten proces, a twój dip pozostanie apetycznie zielony.

Szukasz inspiracji na obiad? Zrób bigos z pieczarkami.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat