W słoiku z ogórkami kiszonymi pojawiła się biała piana? Mało kto wie, co dzieje się z nią po kilku dniach

Domowe ogórki kiszone to pyszne produkty, które często goszczą w naszej spiżarni. Zdarza się, że na ich powierzchni dostrzegamy białą pianę. Niektórzy zastanawiają się, czy taki produkt można jeść. Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie. Piana jest nieszkodliwa. 

ObrazekPiana w słoiku z ogórkami, co oznacza? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ogórki kiszone - skąd pochodzi biała piana?

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Biała piana na ogórkach kiszonych powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji. Zazwyczaj pojawia się na początku kiszenia, kiedy to zachodzi fermentacja burzliwa. Następuje wydzielanie się gazu (głównie dwutlenku węgla), który uwidacznia się w postaci piany. Po jakimś czasie piana powinna opaść i zniknąć z powierzchni kiszonki.

W zależności od warunków kiszenia, piany może być więcej bądź mniej. Zazwyczaj duże znaczenie ma tutaj m.in. temperatura, w której trzymamy ogórki kiszone. Warzywa oraz zalewa również mają duży wpływ na ilość powstałej piany.

Co zrobić z nadmiarem piany?

Jeśli w słoiku pojawi się wyjątkowo dużo piany - możemy przewrócić go na chwilę do góry nogami. W ten sposób piana zostanie zalana zalewą i szybko zniknie. Niektórzy zbierają ją po prostu czystą łyżką, a następnie wyrzucają. Należy zaznaczyć, że sama piana nie stanowi zagrożenia. Jednak niekiedy zdarza się, że wysycha. W ten sposób tworzy warstwę nad zalewą, na której w przyszłości może pojawić się pleśń.

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wygląda pleśń na kiszonkach?

Niekiedy na naszych ogórkach kiszonych pojawia się pleśń. W związku z tym warto wiedzieć jak ją rozpoznać. Jednym z głównych powodów psucia się kiszonki, jest między innymi nieszczelne zamykanie słoików. Zdarza się również, że niedokładnie przykryjemy warzywa zalewą.

Pleśń często pojawia się punktowo. Może wyróżniać się różnymi kolorami, np. szarym, żółtym, zielonym, czy niebieskim. Zazwyczaj tworzy ona grubą, niekiedy włochatą warstwę. Jeśli zauważymy na naszej kiszonce pleśń, lepiej ją wyrzucić. Spożycie spleśniałego produktu może skończyć się m.in. nudnościami, wymiotami, czy biegunką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło