W słoiku z ogórkami kiszonymi pojawiła się biała piana? Mało kto wie, co dzieje się z nią po kilku dniach

Domowe ogórki kiszone to pyszne produkty, które często goszczą w naszej spiżarni. Zdarza się, że na ich powierzchni dostrzegamy białą pianę. Niektórzy zastanawiają się, czy taki produkt można jeść. Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie. Piana jest nieszkodliwa. 

ObrazekPiana w słoiku z ogórkami, co oznacza? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ogórki kiszone - skąd pochodzi biała piana?

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Biała piana na ogórkach kiszonych powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji. Zazwyczaj pojawia się na początku kiszenia, kiedy to zachodzi fermentacja burzliwa. Następuje wydzielanie się gazu (głównie dwutlenku węgla), który uwidacznia się w postaci piany. Po jakimś czasie piana powinna opaść i zniknąć z powierzchni kiszonki.

W zależności od warunków kiszenia, piany może być więcej bądź mniej. Zazwyczaj duże znaczenie ma tutaj m.in. temperatura, w której trzymamy ogórki kiszone. Warzywa oraz zalewa również mają duży wpływ na ilość powstałej piany.

Co zrobić z nadmiarem piany?

Jeśli w słoiku pojawi się wyjątkowo dużo piany - możemy przewrócić go na chwilę do góry nogami. W ten sposób piana zostanie zalana zalewą i szybko zniknie. Niektórzy zbierają ją po prostu czystą łyżką, a następnie wyrzucają. Należy zaznaczyć, że sama piana nie stanowi zagrożenia. Jednak niekiedy zdarza się, że wysycha. W ten sposób tworzy warstwę nad zalewą, na której w przyszłości może pojawić się pleśń.

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wygląda pleśń na kiszonkach?

Niekiedy na naszych ogórkach kiszonych pojawia się pleśń. W związku z tym warto wiedzieć jak ją rozpoznać. Jednym z głównych powodów psucia się kiszonki, jest między innymi nieszczelne zamykanie słoików. Zdarza się również, że niedokładnie przykryjemy warzywa zalewą.

Pleśń często pojawia się punktowo. Może wyróżniać się różnymi kolorami, np. szarym, żółtym, zielonym, czy niebieskim. Zazwyczaj tworzy ona grubą, niekiedy włochatą warstwę. Jeśli zauważymy na naszej kiszonce pleśń, lepiej ją wyrzucić. Spożycie spleśniałego produktu może skończyć się m.in. nudnościami, wymiotami, czy biegunką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu