Tym razem przychodzimy z przekąską na ciepło w wydaniu mini. Głównym składnikiem będą tu pieczarki, które podamy na cieście francuskim z cebulą i musztardą francuską.
Pyszności
15.01.2020 | aktual.: 27.01.2020 09:02
Składniki:
1 szt. ciasto francuskie
200 g pieczarki
1 szt. cebula
1/3 łyżeczki czosnek suszony
1/3 łyżeczki suszony tymianek
2 łyżki musztarda francuska
1/2 łyżeczki sól
1/3 łyżeczki pieprz
1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
1. Podzieloną na mniejsze kawałki cebulę, podsmaż na patelni. W międzyczasie dopraw do smaku solą, po czym odstaw na bok.
2. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Po chwili dodaj suszony tymianek, czosnek, pieprz i sól.
3. Ponownie dodaj na patelnię podsmażoną cebulę. I połącz wszystkie składniki.
4. Z arkusza ciasta francuskiego wytnij małe kółka. Następnie rozprowadź na nich roztrzepane jajko. Podziel kółka na pół i na jednej części rozprowadź musztardę francuską, a na drugiej mieszankę z patelni.
5. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Przy pomocy wykałaczki połącz oba elementy. I mini przekąska jest już gotowa!