Pieczarki na cieście francuskim

Tym razem przychodzimy z przekąską na ciepło w wydaniu mini. Głównym składnikiem będą tu pieczarki, które podamy na cieście francuskim z cebulą i musztardą francuską.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto francuskie
  2. 200 g pieczarki
  3. 1 szt. cebula
  4. 1/3 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1/3 łyżeczki suszony tymianek
  6. 2 łyżki musztarda francuska
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. 1/3 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Podzieloną na mniejsze kawałki cebulę, podsmaż na patelni. W międzyczasie dopraw do smaku solą, po czym odstaw na bok.

Obrazek

2. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Po chwili dodaj suszony tymianek, czosnek, pieprz i sól.

Obrazek

3. Ponownie dodaj na patelnię podsmażoną cebulę. I połącz wszystkie składniki.

Obrazek

4. Z arkusza ciasta francuskiego wytnij małe kółka. Następnie rozprowadź na nich roztrzepane jajko. Podziel kółka na pół i na jednej części rozprowadź musztardę francuską, a na drugiej mieszankę z patelni.

Obrazek

5. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Przy pomocy wykałaczki połącz oba elementy. I mini przekąska jest już gotowa!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇