PrzepisPieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką

Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką

Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką
Pyszności

14.04.2020 17:00, aktual.: 16.08.2020 16:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczeń rzymska to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z zoodlowaną marchewką. I był to strzał w 10!

Dzięki tej kombinacji otrzymaliśmy smaczne, szybkie i pomysłowe danie jednocześnie. W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Mięso

  1. 800 g mielone mięso z indyka
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szt. marchewka duża
  4. 1/3 szkl. bułka tarta
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 2 ząbki czosnek posiekany
  8. 1 łyżeczka słodka papryka
  9. 1 łyżka zioła prowansalskie
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 1/3 szkl. mleko

Glazura

  1. 1/2 szkl. ketchup
  2. 2 łyżki cukier brązowy
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1 łyżeczka suszona cebula
  5. 1/3 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz: mięso mielone z indyka, bułkę tartą, cebulę i jajka.

Obraz

2. Następnie dodaj: natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, słodką paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na samym końcu dodaj mleko. Ponownie wymieszaj.

Obraz

4. W formie do pieczenia zrób pierwszą warstwę mięsnej mieszanki. W powstałym wgłębieniu umieść zoodlowaną marchewkę. Dopraw do smaku, po czym umieść kolejną warstwę mięsnej mieszanki. Powtórz cały proces i wstaw gotową pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu zmiksuj ze sobą: ketchup, brązowy cukier, suszony czosnek i cebulę oraz sól. Rozprowadź powstałą mieszankę na pieczeni i ponownie umieść ją w piekarniku. Tym razem na 20 minut.

Obraz

6. I to wszystko! Smacznego ❤️

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także