Pieczeń rzymska z zoodlowaną marchewką
Pieczeń rzymska to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z zoodlowaną marchewką. I był to strzał w 10!
Dzięki tej kombinacji otrzymaliśmy smaczne, szybkie i pomysłowe danie jednocześnie. W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.
Składniki:
Mięso
- 800 g mielone mięso z indyka
- 3 szt. jajka
- 1 szt. marchewka duża
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1/2 szt. cebula
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 2 ząbki czosnek posiekany
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. mleko
Glazura
- 1/2 szkl. ketchup
- 2 łyżki cukier brązowy
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka suszona cebula
- 1/3 łyżeczki sól
Sposób przygotowania: