Delikatna i lekka pieczeń z piersi kurczaka. Idealna na obiad i na kanapki

Soczysta pieczeń z piersi kurczaka z dodatkiem kaszy manny i musztardy to znakomita propozycja na pożywny obiad. Sprawdzi się świetnie również na kanapkach.

Pieczeń z piersi kurczaka- PysznościPieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Ewa

Chociaż z pieczeniami kojarzy się głównie wieprzowina, to w dzisiejszym przepisie sięgnęliśmy po filety z kurczaka. Mięso jest niesamowicie delikatne i miękkie, a całość wzbogacona jest kaszą manną oraz musztardą miodową i majerankiem. Tak upieczone mięso świetnie sprawdzi się jako element dania głównego. Możesz je również podzielić w plastry i zaserwować na kanapce- dobrze współgra z ćwikłą, majonezem, kiszonym ogórkiem czy też świeżymi warzywami. To idealne rozwiązanie, gdy zapomnisz wyjąć z zamrażarki mięso na obiad, bo do przygotowania wykorzystujemy zamrożone filety.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pieczeń z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka- zamrożone
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 85 g musztardy miodowej (+15 g do posmarowania na wierzch)
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

1. Zamrożone piersi z kurczaka zetrzyj na dużych oczkach wraz z obraną cebulą oraz czosnkiem.

Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

2. Do masy wbij dwa jajka i wsyp kaszę manną. Dopraw całość solą i dodaj musztardę miodową. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie pasuje do naszej pieczeni. Wyrób dobrze masę przy pomocy rąk.

Obrazek
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

3. Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i umieść w niej przygotowaną masę na pieczeń, rozprowadzając ją dobrze w foremce. Na górze rozsmaruj pozostałą musztardę miodową i posyp suszonym majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Obrazek
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

4. Gotową pieczeń podziel na plastry. Możesz podać ją zarówno w wersji obiadowej z sosem i kluskami, jak i na kanapkach lub w formie zimnej przystawki.Smacznego!

Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna