Delikatna i lekka pieczeń z piersi kurczaka. Idealna na obiad i na kanapki

Soczysta pieczeń z piersi kurczaka z dodatkiem kaszy manny i musztardy to znakomita propozycja na pożywny obiad. Sprawdzi się świetnie również na kanapkach.

Pieczeń z piersi kurczaka- PysznościPieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Ewa

Chociaż z pieczeniami kojarzy się głównie wieprzowina, to w dzisiejszym przepisie sięgnęliśmy po filety z kurczaka. Mięso jest niesamowicie delikatne i miękkie, a całość wzbogacona jest kaszą manną oraz musztardą miodową i majerankiem. Tak upieczone mięso świetnie sprawdzi się jako element dania głównego. Możesz je również podzielić w plastry i zaserwować na kanapce- dobrze współgra z ćwikłą, majonezem, kiszonym ogórkiem czy też świeżymi warzywami. To idealne rozwiązanie, gdy zapomnisz wyjąć z zamrażarki mięso na obiad, bo do przygotowania wykorzystujemy zamrożone filety.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pieczeń z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka- zamrożone
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 85 g musztardy miodowej (+15 g do posmarowania na wierzch)
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

1. Zamrożone piersi z kurczaka zetrzyj na dużych oczkach wraz z obraną cebulą oraz czosnkiem.

Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

2. Do masy wbij dwa jajka i wsyp kaszę manną. Dopraw całość solą i dodaj musztardę miodową. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie pasuje do naszej pieczeni. Wyrób dobrze masę przy pomocy rąk.

Obrazek
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

3. Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i umieść w niej przygotowaną masę na pieczeń, rozprowadzając ją dobrze w foremce. Na górze rozsmaruj pozostałą musztardę miodową i posyp suszonym majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Obrazek
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

4. Gotową pieczeń podziel na plastry. Możesz podać ją zarówno w wersji obiadowej z sosem i kluskami, jak i na kanapkach lub w formie zimnej przystawki.Smacznego!

Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności
Pieczeń z piersi kurczaka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia