Pierś z kurczaka i brokuły to jedno z tych połączeń, które lubię najbardziej. A przepis, który zaraz poznasz, to prawdziwy strzał w 10! Tej receptury po prostu nie możesz przegapić.
Pyszności
1 PORCJA: 261 g
Kalorie: 270 kcal
Białka: 32 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcze: 14 g
Składniki:
3 szt. filet z kurczaka
5 łyżek oliwa z oliwek
3 łyżki sok z cytryny
2 szczypty sól
2 szczypty pieprz
1 łyżeczka zioła prowansalskie
3 ząbki czosnek
5 szkl. brokuły
1/4 szkl. parmezan starty
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka roztłucz tłuczkiem.
2. Przygotuj marynatę, łącząc ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz czosnek.
3. Filety zamarynuj i odstaw na godzinę.
4. Pokrój brokuły i dopraw je przy pomocy przypraw oraz czosnku.
5. Kurczaka w marynacie i brokuły włóż do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnia - brokuły piecz przez 15 minut, a kurczaka przez 25 minut.
6. Brokuły możesz posypać startym parmezanem i zajadaj się pysznym daniem.