WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Pieczona pierś z kurczaka z brokułami

Pierś z kurczaka i brokuły to jedno z tych połączeń, które lubię najbardziej. A przepis, który zaraz poznasz, to prawdziwy strzał w 10! Tej receptury po prostu nie możesz przegapić.

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 261 g

Kalorie: 270 kcal

Białka: 32 g

Węglowodany: 8 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 14 g

Składniki:

  1. 3 szt. filet z kurczaka
  2. 5 łyżek oliwa z oliwek
  3. 3 łyżki sok z cytryny
  4. 2 szczypty sól
  5. 2 szczypty pieprz
  6. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  7. 3 ząbki czosnek
  8. 5 szkl. brokuły
  9. 1/4 szkl. parmezan starty
Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka roztłucz tłuczkiem.

Obrazek

2. Przygotuj marynatę, łącząc ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz czosnek.

Obrazek

3. Filety zamarynuj i odstaw na godzinę.

Obrazek

4. Pokrój brokuły i dopraw je przy pomocy przypraw oraz czosnku.

Obrazek

5. Kurczaka w marynacie i brokuły włóż do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnia - brokuły piecz przez 15 minut, a kurczaka przez 25 minut.

Obrazek

6. Brokuły możesz posypać startym parmezanem i zajadaj się pysznym daniem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę