PrzepisDeseryPieczone faworki z OVI

Pieczone faworki z OVI

Pieczone faworki z OVI to nasze najnowsze odkrycie. Nie dość, że przygotujesz je w szybszy i łatwiejszy sposób, to jeszcze w zdrowym wydaniu. Czego chcieć więcej?

Faworki z cukrem pudrem - Pyszności; Foto Canva.com
Faworki z cukrem pudrem - Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności

10.02.2021 | aktual.: 11.02.2021 11:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasze faworki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

  1. 1,5 szkl. mąka pszenna
  2. 1,5 łyżeczki proszek do piecznia
  3. 1 szczypta sól
  4. 3 łyżki śmietana 22%
  5. 3 szt. żółtka
  6. 2 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować ciasto na faworki, połącz na stolnicy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i masło. Następnie zagnieć.

Obraz

2. Ciasto podziel na pół, po czym rozwałkuj - grubość ciasta powinna mieć 2 mm.

Obraz

3. Teraz podziel je na mniejsze kawałki przy pomocy radełka. W każdym kawałku zrób dodatkowo nacięcie (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

4. Przepleć obie koncówki faworka przez powstały otwór. Następnie piecz w Ovi przez 6 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Faworki - Pyszności
Faworki - Pyszności

5. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz