PrzepisDeserySłodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!
Pyszności

28.05.2016 22:57, aktual.: 01.06.2017 15:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gruszki to owoce, które zawierają masę ważnych dla nas składników odżywczych. Oprócz wielu witamin, jako jedne z nielicznych zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom. To naprawdę wspaniały owoc!

Jeżeli masz ochotę zjeść gruszkę w ciekawej odsłonie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule znajdziesz przepis na pyszny deser z tego owocu. Łączy on w sobie dwa smaki - słodkość oraz słoność.

Do dzieła!

Składniki:

  1. 3 szt. gruszki
  2. 6 łyzeczek masło
  3. 150 ml miód
  4. 200 g serka mascarpone
  5. 200 g śmietany
  6. 2 łyżeczki olejku waniliowego
  7. 6 łyżeczek pistacje
Sposób przygotowania:
1. Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
2. Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
3. Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
4. Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
5. Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
7. Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
8. Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
9. Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także