WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!

Gruszki to owoce, które zawierają masę ważnych dla nas składników odżywczych. Oprócz wielu witamin, jako jedne z nielicznych zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom. To naprawdę wspaniały owoc!

Obrazek
Pyszności

Jeżeli masz ochotę zjeść gruszkę w ciekawej odsłonie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule znajdziesz przepis na pyszny deser z tego owocu. Łączy on w sobie dwa smaki - słodkość oraz słoność.

Do dzieła!

Składniki:

  1. 3 szt. gruszki
  2. 6 łyzeczek masło
  3. 150 ml miód
  4. 200 g serka mascarpone
  5. 200 g śmietany
  6. 2 łyżeczki olejku waniliowego
  7. 6 łyżeczek pistacje
Sposób przygotowania:
1. Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
2. Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
3. Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
4. Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
5. Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
7. Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
8. Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
9. Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
10. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę