PrzepisPrzekąskiPieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem

Pieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem

Poniżej zobaczysz przepis na pieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem. Idealne jako przekąska lub przystawka!

Pieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem
Pyszności

09.02.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:11

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 2 szt. jajka rozmieszane
  4. chipsy tortilla pokruszone
  5. 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w drobną kostkę
  6. 2 łyżki przyprawa fajita
  7. 2 łyżki sos salsa
  8. 30 g ser żółty starty
  9. 1/2 szt. sok z limonki
  10. 1 szt. czerwona papryka
  11. 1 szt. zielona papryka
  12. 1 szt. żółta papryka
Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojonego kurczaka i przyprawę fajita. Dokładnie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj sos salsa. Wymieszaj, po czym dodaj starty ser żółty i sok z limonki. Wymieszaj. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

2. Umyj papryki, a następnie pokrój je w plastry. Z każdego plastra usuń środek tak, aby powstał pierścień.

Obraz

3. Powstałe pierścienie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do ich środka nałóż przygotowany wcześniej farsz. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę.

Obraz

4. Po 1 godzinie, wyjmij krążki z zamrażarki. Każdy z nich namocz w jajku, a następnie posyp pokruszonymi chipsami tortilla. Przełóż krążki z powrotem na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 20 minut.

Obraz

5. Po 20 minutach wyjmij krążki z piekarnika i przełóż je na talerz. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem. (np. salsa lub guacamole)

Obraz
6. Smacznego!