PrzepisPrzekąskiPieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem
Pieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem
Poniżej zobaczysz przepis na pieczone krążki paprykowe z pysznym nadzieniem. Idealne jako przekąska lub przystawka!
Pyszności
09.02.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:11
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 szt. jajka rozmieszane
- chipsy tortilla pokruszone
- 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki przyprawa fajita
- 2 łyżki sos salsa
- 30 g ser żółty starty
- 1/2 szt. sok z limonki
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 szt. żółta papryka
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojonego kurczaka i przyprawę fajita. Dokładnie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj sos salsa. Wymieszaj, po czym dodaj starty ser żółty i sok z limonki. Wymieszaj. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
2. Umyj papryki, a następnie pokrój je w plastry. Z każdego plastra usuń środek tak, aby powstał pierścień.
3. Powstałe pierścienie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do ich środka nałóż przygotowany wcześniej farsz. Włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
4. Po 1 godzinie, wyjmij krążki z zamrażarki. Każdy z nich namocz w jajku, a następnie posyp pokruszonymi chipsami tortilla. Przełóż krążki z powrotem na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij krążki z piekarnika i przełóż je na talerz. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem. (np. salsa lub guacamole)
6. Smacznego!