Pieczone skrzydełka w ziołowej marynacie

Pieczone skrzydełka w ziołowej marynacie podane z frytkami to pomysł na szybki, prosty i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. Takich receptur nigdy za wiele 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu genialnych skrzydełek i frytek pomógł nam OVI SMART marki Philips.

Składniki:

  1. 10 szt. skrzydełka z kurczaka
  2. 2 łyżki olej
  3. 1 łyżeczka czosnek w proszku
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 3/4 łyżeczki pieprz
  6. 1 łyżeczka słodka papryka
  7. 1,5 łyżeczki zioła prowansalskie
  8. 1/2 łyżeczki płatki chilli

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia skrzydełek z olejem.

Obrazek

2. Następnie dodaj przyprawy: czosnek w proszku, sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie i płatki chilli.

Obrazek

3. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki minimum na godzinę.

Obrazek

4. Po tym czasie umieść skrzydełka w Ovi na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Pyszne skrzydełka możesz podać m.in. z frytkami. Je również przygotowaliśmy w Ovi.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟