Pieczone ziemniaki z piekarnika. Pyszny dodatek w nowej odsłonie!
Pieczone ziemniaki z piekarnika to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Postanowiliśmy trochę zmodyfikować znany przepis i stworzyć nieco inną odsłonę.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Pieczone ziemniaki to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Sprawdzą się właściwie przy każdym rodzaju mięs. Dzisiaj przygotowaliśmy je w formie zapiekanki. Mogą być również pełnoprawnym daniem! Wzbogaciliśmy je o aromatyczne przyprawy i parmezan, którego wyrazisty smak świetnie komponuje się z ziemniakami.
Jakie ziemniaki do pieczenia
Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Po upieczeniu nie rozpadają się i pozostają "zbite", a jednocześnie nie są twarde. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalny typ, po który warto sięgać, gdy nie wiemy, co wybrać.
Prosty przepis krok po kroku
Składniki i przygotowanie naszej ziemniaczanej zapiekanki przedstawiamy poniżej. W takiej formie będą pięknie wyglądały na naszym stole!
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 60 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 szklanki parmezanu
Zacznij od przygotowania ziemniaków.
Wybierz najlepiej ziemniaki typu B. Obierz je i dokładnie umyj, a następnie pokrój na dość cienkie talarki. Jeśli wyjdą Ci grube, to pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. W przeciwnym wypadku mogą być niedopieczone. Najlepiej pokroić je na talarki przy pomocy malaksera.
W międzyczasie przygotuj nieduże naczynie do zapiekania i ułóż ziemniaki w środku. Możesz wysmarować dno i brzegi odrobiną oleju lub masła, jeśli boisz się, że za bardzo będą przywierały do naczynia.
Czas na przygotowanie małych dodatków, które sprawią, że to nie będą zwyczajne ziemniaki.
Na patelni, na małym ogniu rozpuść masło. Żeby się nie przypaliło, to możesz dodać do niego pół łyżeczki oleju roślinnego. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Smaż całość na małym ogniu. Czosnek łatwo może się przypalić i będzie niesmaczny, a suszony tymianek za mocno smażony może stracić swój niesamowity aromat i stać się gorzki.
Pamiętaj o mieszaniu!
Gdy cebulka przyjemnie już się zeszkli, to znak, że czas na połączenie składników. Przełóż mieszankę na ziemniaki. Przykryj folią spożywczą i piecz w piekarniku przez 45 minut (temp. 190 stopni Celsjusza). Dzięki folii większość ciepła pozostanie w środku, ziemniaki upieką się równomiernie i minimalizujesz ryzyko, że na zewnątrz będą spalone, a w środku wciąż surowe.
Dodatek masła doda pewnej delikatności i będzie dobrym zamiennikiem dla oleju.
Parmezan
Po 45 minutach zdejmij folię spożywczą.
Wyciągnij na chwilę blaszkę z piekarnika uważając, żeby się nie poparzyć. Ziemniaki posyp startym parmezanem lub Grana Padano i włóż ponownie do piekarnika na 10 minut.
Gotowe!
Po 55 minutach w piekarniku nasze ziemniaki są już gotowe!
Pamiętaj, że w przypadku grubych talarków trzeba piec je odrobinę dłużej. Takie pieczone ziemniaki będą fantastycznym dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie pieczonych mięs i różnego rodzaju kotletów. Dorzuć tylko ulubiona surówkę i gotowe!
Smacznego!