Pieczone ziemniaki w stylu Hasselback podawane z pysznym sosem śmietanowym.

Ziemniaki są w naszym kraju bardzo popularne. Zazwyczaj podaje się je w formie puree lub w całości. Dzisiaj pokażę ci nieco inny, ale równie pyszny sposób ich podania.

Obrazek
Pyszności

Będą to pieczone ziemniaki w stylu Hasselback, podane z pysznym sosem śmietanowym. Ziemniaki Hasselback pochodzą ze Szwecji i mają bardzo charakterystyczny wygląd.

A więc do dzieła. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1/2 kg ziemniaki do pieczenia
  2. oliwa z oliwek
  3. sól
  4. pieprz
  5. 200 g śmietana
  6. 55 g bekon usmażony i drobno posiekany
  7. 55 g ser cheddar starty
  8. 55 g liście bazylii posiekane
Sposób przygotowania:
1. Każdego ziemniaka ponacinaj tak, jak na zdjęciu poniżej. Uważaj jednak, aby nie przeciąć dołu ziemniaka.
2. Do miski wlej zimną wodę i dodaj do niej ok. 1-2 łyżki soli. Włóż do niej ziemniaki i mocz je przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z miski i osusz je. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia. Polej oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. (ilość oliwy i przypraw według twojego uznania) Włóż blaszkę z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 30 minut.
4. W czasie pieczenia ziemniaków zajmiemy się przygotowaniem sosu. W tym celu włóż do miski śmietanę, bekon, ser cheddar, bazylię. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wszystko wymieszaj. Włóż sos do lodówki.
5. Po 30 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż je na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem.
6. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥