Pieczony batat z kurczakiem i sosem jogurtowym

Tym razem przygotowaliśmy dla Was batata z piekarnika :) Połączyliśmy go z kurczakiem i sosem jogurtowym. Po prostu palce lizać :)

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 490 g

Kalorie: 479 kcal

Białka: 44 g

Węglowodany: 64 g

Błonnik: 9 g

Tłuszcze: 5 g

Składniki:

  1. 1 szt. batat
  2. 1 szt. kurczak ugotowany
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 1 szt. natka pietruszki
  5. 1 łyżeczka sos worcester
  6. 1/2 łyżeczki sos tabasco
  7. 1 łyżeczka ocet jabłkowy
  8. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  9. 100 ml jogurt naturalny
  10. 2 łyżki koper świeży
  11. 1 szt. czosnek
  12. 1 szczypta pieprz grubo mielony
Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy folii aluminiowej owiń słodkiego ziemniaka i włóż go do piekarnika na 40 minut (200 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą: ugotowanego kurczaka, sos worcester, sos tabasco, ocet jabłkowy i czosnek granulowany.

Obrazek

3. W kolejnej misce umieść jogurt naturalny, koper, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

4. Do upieczonego batata dodaj wcześniej doprawionego kurczaka. Ponownie wstaw do piekarnia na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po upieczeniu dodaj sos i natkę pietruszki.

Obrazek

6. I pyszne danie jest już gotowe :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥