PrzepisKasia Sokołowska nie toleruje budyniu z torebki. Jej wersja jest o niebo lepsza

Kasia Sokołowska nie toleruje budyniu z torebki. Jej wersja jest o niebo lepsza

Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: Małgorzata Popowicz, PrzeAmbitni.pl
Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: Małgorzata Popowicz, PrzeAmbitni.pl

20.10.2022 17:36

Kasia Sokołowska nie należy do gwiazd telewizji, które spędzają dużo czasu na relacjach z restauracji. Kiedy jednak już pochwali się zamówionym specjałem, trzeba przyznać, że już sam widok jest palce lizać. Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej, którym pochwaliła się na swoim Instagramie, wygląda tak dobrze, że sami postanowiliśmy taki przyrządzić!

Czy to rodzicielstwo wyzwala w nas pokłady kulinarnej kreatywności? Każdy, kto ma dzieci, wie, jak wybredne potrafią być maluchy. A przy tym pozostaje jeszcze kwestia zdrowotności. W końcu wszyscy wiemy, że dzieciom najbardziej smakuje to, co niespecjalnie zdrowe.

Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; Foto: Canva
Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; Foto: Canva

Co prawda deser, który na swoim Instagramie zaprezentowała Kasia Sokołowska, nie jest rezultatem pracy jej rąk, bo został zamówiony w restauracji, ale kto wie? Może świeżo upieczona mama szuka po prostu inspiracji? Co by nie mówić - budyń wygląda tak dobrze, że żaden maluch mu się nie oprze!

Spróbujmy więc odtworzyć te pyszności!

Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 szklanki cukru
  • świeże lub mrożone maliny
  • syrop wiśniowy lub konfitura
  • kruszonka

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do garnka. Dodaj do niego zarówno ziarenka jak i strąki laski wanilii. Żeby to zrobić, natnij laskę nożem i wyskrob środek. Pamiętaj, że kupując tę aromatyczną przyprawę powinnaś kierować się zarówno jej zapachem jak i miękkością.

Taką mieszankę zagotuj. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 140 stopni.

Do miski wbij jajko, żółtka i cukier. Nie ubijaj ich, ale delikatnie połącz ze sobą przy pomocy trzepaczki.

Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; Foto: Canva
Pieczony budyń Kasi Sokołowskiej - Pyszności; Foto: Canva

Teraz czas zmieszać mleko z jajkami. Pozbądź się strąków wanilii, a potem dodaj do jajek najpierw jedną łyżkę mleka i wymieszaj. Następnie wlej resztę, nie przestając mieszać. Powstałą z wierzchu pianę zdejmij.

Przelej masę do żaroodpornych misek, a te z kolei do keksówki. Zagotuj wrzątek i zalej keksówkę na wysokość sięgającą połowy misek. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Następnie wyjmij miski z keksówki. Kiedy ostygną, wstaw je do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu ułóż na wierzchu maliny, skropl miejscami syropem i posyp kruszonką.

A poniżej przepis z naszego kanału na YouTube na inne pyszności, które pokochają wasze dzieci!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także