Już nigdy nie ugotujesz rosołu w klasyczny sposób. Ten jest o niebo lepszy

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielę bez ugotowania rosołu. A gdyby tak go upiec? Patent na pieczony rosół zachwyci cię pod każdym względem. Sprawdź, jak go zrobić.

ObrazekRosół - Pyszności; Foto GettyImages
Karol Wiak

Nietypowa wersja popularnej zupy - jaki jest pieczony rosół?

Z rosołem jest najczęściej tak, że każdy ma swoją unikalną recepturę na tę zupę. Jednak takiej wersji, z pewnością nigdy nie miałeś okazji spróbować. Pieczony rosół to popularna zupa w nieco innym wydaniu. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i stosunkowo prostym sposobem przygotowania. Składniki, których należy użyć, są zbliżone do tradycyjnego rosołu. Podobnie wygląda sytuacja z samym przygotowaniem tej zupy. Jest jednak pewna różnica.

Obrazek
Składniki na rosół - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją Do Gotowania

Chcąc ugotować taką wersję rosołu, wszystkie składniki przed włożeniem do garnka, należy upiec. Taki patent spowoduje, że zaczną wydzielać niezwykłe aromaty, które następnie zostaną "przeniesione" do gotującej się zupy.

Jak zrobić pieczony rosół?

Czy jadłeś kiedykolwiek taką wersję rosołu? Jeśli nie, to czas nadrobić te zaległości. Ta zupa powinna cię zaskoczyć pod każdym względem, oczywiście pozytywnie. Będzie najlepiej, jeśli przekonasz się sam.

Składniki:

  • około 2 kg tuszki z kurczaka
  • 400 g indyka
  • włoszczyzna (pietruszka, marchewka, seler, por, cebula)
  • pół papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 litry wody.

Sposób przygotowania:

Taki rosół, poza samym pieczeniem, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania tej zupy. Rozpocznij od włożenia wszystkiego do piekarnika. W tym celu, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż na niej wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw, oprószone solą i piecz w 220 stopniach około godzinę.

Obrazek
Gotowanie pieczonego rosołu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński Z Pasją Do Gotowania

Po tym czasie, przełóż wszystkie składniki do garnka, dodaj przyprawy i opłukaną natkę pietruszki. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny. Po tym czasie, rosół będzie gotowy. Podaj go ze swoimi ulubionymi dodatkami. Możemy cię zapewnić, że zarówno ty, jak i twoi domownicy, będziecie zachwyceni jego smakiem.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z kurczaka w masie jajecznej:

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟