Już nigdy nie ugotujesz rosołu w klasyczny sposób. Ten jest o niebo lepszy

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielę bez ugotowania rosołu. A gdyby tak go upiec? Patent na pieczony rosół zachwyci cię pod każdym względem. Sprawdź, jak go zrobić.

ObrazekRosół - Pyszności; Foto GettyImages
Karol Wiak

Nietypowa wersja popularnej zupy - jaki jest pieczony rosół?

Z rosołem jest najczęściej tak, że każdy ma swoją unikalną recepturę na tę zupę. Jednak takiej wersji, z pewnością nigdy nie miałeś okazji spróbować. Pieczony rosół to popularna zupa w nieco innym wydaniu. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i stosunkowo prostym sposobem przygotowania. Składniki, których należy użyć, są zbliżone do tradycyjnego rosołu. Podobnie wygląda sytuacja z samym przygotowaniem tej zupy. Jest jednak pewna różnica.

Obrazek
Składniki na rosół - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją Do Gotowania

Chcąc ugotować taką wersję rosołu, wszystkie składniki przed włożeniem do garnka, należy upiec. Taki patent spowoduje, że zaczną wydzielać niezwykłe aromaty, które następnie zostaną "przeniesione" do gotującej się zupy.

Jak zrobić pieczony rosół?

Czy jadłeś kiedykolwiek taką wersję rosołu? Jeśli nie, to czas nadrobić te zaległości. Ta zupa powinna cię zaskoczyć pod każdym względem, oczywiście pozytywnie. Będzie najlepiej, jeśli przekonasz się sam.

Składniki:

  • około 2 kg tuszki z kurczaka
  • 400 g indyka
  • włoszczyzna (pietruszka, marchewka, seler, por, cebula)
  • pół papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 litry wody.

Sposób przygotowania:

Taki rosół, poza samym pieczeniem, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania tej zupy. Rozpocznij od włożenia wszystkiego do piekarnika. W tym celu, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż na niej wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw, oprószone solą i piecz w 220 stopniach około godzinę.

Obrazek
Gotowanie pieczonego rosołu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński Z Pasją Do Gotowania

Po tym czasie, przełóż wszystkie składniki do garnka, dodaj przyprawy i opłukaną natkę pietruszki. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny. Po tym czasie, rosół będzie gotowy. Podaj go ze swoimi ulubionymi dodatkami. Możemy cię zapewnić, że zarówno ty, jak i twoi domownicy, będziecie zachwyceni jego smakiem.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z kurczaka w masie jajecznej:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane