PrzepisKolacjaPieczony schab po meksykańsku

Pieczony schab po meksykańsku

Pieczony schab podamy dziś w zupełnie innej wersji. Będzie po meksykańsku, ale to nie koniec dobrych wiadomości. To pyszne danie przygotujesz w jednym naczyniu! Takie receptury lubimy najbardziej, a Ty?

Pieczony schab po meksykańsku
Pyszności

06.01.2020 | aktual.: 09.09.2020 10:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ryż

  1. 200 g czerwona fasola
  2. 300 g passata pomidorowa
  3. 300 ml bulion drobiowy
  4. 2 łyżki olej
  5. 200 g ryż basmati
  6. 1 szt. papryka czerwona
  7. 3 szt. zielona papryczka chili
  8. 1 szt. cebula

Mięso

  1. 5-6 szt. schab plastry
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka kmin rzymski mielony
  4. 1/2 łyżeczki papryka ostra
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1,5 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na mniejsze kawałki. Następnie polej mięso oliwą z oliwek i dopraw do smaku: słodką i ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą.

Obraz

2. W naczyniu żaroodpornym umieść ryż, czerwoną paprykę, zielone papryczki chili, czerwoną fasolę i cebulę.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanego schabu, passaty pomidorowej, bulionu drobiowego i oleju. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przykryj i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz