Pieczony schab po meksykańsku

Pieczony schab podamy dziś w zupełnie innej wersji. Będzie po meksykańsku, ale to nie koniec dobrych wiadomości. To pyszne danie przygotujesz w jednym naczyniu! Takie receptury lubimy najbardziej, a Ty?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ryż

  1. 200 g czerwona fasola
  2. 300 g passata pomidorowa
  3. 300 ml bulion drobiowy
  4. 2 łyżki olej
  5. 200 g ryż basmati
  6. 1 szt. papryka czerwona
  7. 3 szt. zielona papryczka chili
  8. 1 szt. cebula

Mięso

  1. 5-6 szt. schab plastry
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 1 łyżka kmin rzymski mielony
  4. 1/2 łyżeczki papryka ostra
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1,5 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na mniejsze kawałki. Następnie polej mięso oliwą z oliwek i dopraw do smaku: słodką i ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą.

Obrazek

2. W naczyniu żaroodpornym umieść ryż, czerwoną paprykę, zielone papryczki chili, czerwoną fasolę i cebulę.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również wcześniej przygotowanego schabu, passaty pomidorowej, bulionu drobiowego i oleju. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Przykryj i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇