PrzepisDania głównePieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Pyszności
03.01.2022 09:00, aktualizacja: 15.01.2022 16:37

Pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami to całkiem nowy sposób na podanie mięsa. Przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie!

Jak zrobić pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami?

Jeśli brakuje Ci pomysłu na schab, a znudziły Ci się już klasyczne kotlety i roladki, to pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami będzie dobrym rozwiązaniem. Jak je zrobić? Pokażemy Ci niżej!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że schab dzieli się na trzy części: przedni, środkowy i tylny. Z przedniego i tylnego schabu najczęściej przyrządza się kotlety. Środkowa część świetnie nadaje się do pieczeni i do takich potraw, jak nasz schab zapiekany. Schab środkowy jest dość tłusty, dzięki czemu podczas pieczenia zmniejszamy ryzyko, że się wysuszy.

Jak wybrać dobrej jakości schab do schabu z ogórkowym farszem? Spójrz na kolor. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Jasny kolor może świadczyć o niskiej jakości, co będzie rzutowało na to, że łatwo będzie go wysuszyć w trakcie pieczenia.

Przepis na pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami poniżej. Sprawdź składniki, wykonanie i czas pieczenia, by schab był soczysty. Ile czasu trzymać go w piekarniku?

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Farsz ogórkowy do pieczonego schabu – składniki

  1. 150 g wędzonego boczku
  2. 1 cebula
  3. 3 ogórki kiszone
  4. 1 łyżka musztardy

Pozostałe składniki do pieczonego schabu z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami

  1. 800 g schabu
  2. 4 ziemniaki
  3. 2 łyżeczki soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 1/3 kostki masła
  6. 4 ząbki czosnku
  7. 2 gałązki świeżego rozmarynu

Jak zrobić ogórkowy farsz?

Pracę nad przepisem na pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami rozpocznij od przygotowania farszu do schabu.

W tym celu połącz na rozgrzanej patelni pokrojony w cienkie pasy wędzony boczek oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy cebula zmięknie i nabierze rumianych rumieńców, dodaj na patelnię podzielone w cienkie plastry ogórki kiszone.

Obraz

Nie zapomnij również o musztardzie. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, po czym odstaw patelnię na bok i przejdź do kolejnego punktu pracy nad przepisem.

Jak piec schab?

Teraz zajmij się schabem do przepisu na pieczony schab z ogórkowym farszem i ziemniaczanymi talarkami.

Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż mięso na deskę do krojenia, po czym zrób nacięcie w mięsie w taki sposób, aby przez całą długość schabu powstała duża kieszonka.

Obraz

W przygotowanym nacięciu umieść ogórkowy farsz.

Ziemniaki, pieczenie i podanie. Jak zrobić talarki?

Nasz schab podamy z pysznym dodatkiem w postaci talarków ziemniaczanych.

Aby je przygotować, najpierw obierz i umyj ziemniaki, po czym potnij je w robocie kuchennym w cienkie plastry.

Obraz

Do naszych ziemniaków przygotujemy dodatkowo pyszną omastę, czyli nic innego jak maślaną "polewę" z dodatkami. W tym celu połącz na palniku masło, obrane ząbki czosnku w całości oraz 2 gałązki świeżego rozmarynu. Podgrzewaj mieszankę do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści.

Obraz

Przełóż schab do formy do pieczenia. Dookoła mięsa ułóż ziemniaczane talarki, po czym polej całość wcześniej przygotowaną omastą. Nie zapomnij również o przyprawach. My postawiliśmy na klasykę, czyli sól oraz pieprz. Oczywiście Ty możesz dodać tu dodatkowe przyprawy, które są Twoimi ulubieńcami. Świetnie sprawdzi się tutaj papryka słodka i ostre lub zioła prowansalskie. Między ziemniaki możesz dorzucić również nieobrane (ale umyte) ząbki czosnku. Po upieczeniu stracą swoją ostrość i staną się pysznie kremowe.

Obraz

Danie przykryj folią aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Schab powinien piec się ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół". I to wszystko!

Obraz

Pyszne danie serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni, dajemy Ci na to naszą 100% gwarancję. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także