Karol Okrasa robi pierogi inaczej niż wszyscy. Ciasto jest maślane, pulchne i miękkie
21.03.2023 18:37, aktual.: 21.03.2023 18:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Karol Okrasa jest niezwykle doświadczonym kucharzem i dobrze wie, co jest najważniejsze w pierogach. Farsz? Rzecz istotna, ale względna. Na pierwszym miejscu zawsze jest ciasto. I to właśnie sposób na jego przygotowanie zademonstrował. Z tymi dwoma nietypowymi składnikami pierogi Karola Okrasy wychodzą idealnie!
Czasem zapominamy o tym, że najważniejsze w gotowaniu są składniki podstawowe. Znajomy szef kuchni japońskiej upomniał nas kiedyś, że to, co w sushi liczy się najbardziej, to nie ryba, czy ułożony na niej kawior, lecz ryż. Podobnie sprawa wygląda w przypadku pierogów. Nawet farsz przygotowany z argentyńskiej wołowiny nie naprawi złego wrażenia, jakie sprawi suche czy twarde ciasto.
To właśnie dlatego na cieście do pierogów powinniśmy skupić się najbardziej. A sposobów na osiągnięcie efektu pulchności takiego ciasta jest wiele, jednak żaden z nich nie równa się z patentem samego Karola Okrasy. Do masy dodaje on dwa nietypowe składniki. Sprawdziliśmy i po prostu musimy to przyznać: pierogi Karola Okrasy są lepsze niż wszystkie, jakie do tej pory jedliśmy.
Jesteś ciekawy, jak ciasto na pierogi przygotowuje Karol Okrasa? Oto cała receptura.
Ciasto na pierogi Karola Okrasy
Składniki:
- 250 ml wody
- 500 g mąki pszennej
- 70 ml mleka
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Masło przełóż do rondelka i roztop na małym ogniu. Następnie dodaj do niego wodę i mleko i podgrzej, ale nie gotuj.
Mąkę przesiej do dużej miski. Teraz stopniowo dodawaj podgrzaną w rondelku mieszankę, regularnie mieszając wszystko dłonią. Kiedy składniki się złączą, przełóż masę na blat lub stolnicę. Tam zagnieć ciasto do jednolitej, elastycznej konsystencji. Kiedy masa przestanie kleić się do dłoni, oznacza to, że jest już gotowa.
Wyrobione ciasto wstaw teraz do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto z powrotem na oprószony mąką blat. Podziel je na trzy równe części, każdą rozwałkuj, przełóż na drugą stronę i zostaw na chwilę. Następnie wykrój krążki i na każdy nałóż farsz. Zlep brzegi i uformuj je w falbankę. Gotuj w osolonej wodzie. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na ciasteczka Twix. Prosto z naszego kanału na YouTube.