Pierogi, których prawie nie musisz zagniatać. Najłatwiejszy przepis na święta
18.12.2022 16:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
A gdyby tak całe wyrabianie ciasta na pierogi mogło zająć tylko 2-3 minuty? Z tym przepisem na pierogi ruskie jest to możliwe. Są łatwe w zrobieniu i idealne dla całej rodziny. Poznaj recepturę i zrób najszybsze pierogi w życiu.
Popularność pierogów ruskich w Polsce nie jest już tak duża, jak przed laty, ale kiedy w końcu się do nich dorwiemy - zrobionych według dobrego przepisu - nie możemy się oderwać. Puszyste ciasto i rozpływający się w ustach, aromatyczny farsz potrafią rozbudzić miłe wspomnienia z czasów, gdy to babcia serwowała nam ten przysmak.
Pierogi ruskie bywają mylnie kojarzone z Rosją, której temat nie jest ostatnio chętnie poruszany - a przynajmniej nie w pozytywnym znaczeniu, nawet jeśli chodzi tylko o jedzenie. To danie pochodzi z Rusi Czerwonej, krainy ciągnącej się od zachodniej Ukrainy do polskiej części Galicji Wschodniej. To stamtąd popularność pierogów ruskich rozprzestrzeniła się po całej Polsce i Ukrainie, gdzie, co ciekawe, często nazywane są one ,,pierogami polskimi".
To, co może nas zniechęcić, jeśli chodzi o pierogi, to wyrabianie ciasta. Na szczęście może być one łatwe, przyjemne i bardzo krótkie. Wszystko za sprawą tego przepisu.
Błyskawiczne pierogi ruskie
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 0,5 kg twarogu
- 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj jedną płaską łyżkę soli, przykryj miskę talerzykiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dolej wodę gazowaną i dłonią uformuj z ciasta kulę. Następnie przykryj na kolejne 20 minut.
Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz ze skórki i razem z twarogiem przeciśnij przez praskę. Dodaj usmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
Ciasto z miski wyłóż na podsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrabiaj dłonią 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj je i wytnij krążki przy pomocy szklanki. Na każdy wyłóż trochę farszu, sklej i zawiń brzeg w warkoczyk. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Obejrzyj też ten filmik z przepisem na wuzetkę bez pieczenia. Prosto z naszego kanału na YouTube.