Pierogi, których prawie nie musisz zagniatać. Najłatwiejszy przepis na święta

A gdyby tak całe wyrabianie ciasta na pierogi mogło zająć tylko 2-3 minuty? Z tym przepisem na pierogi ruskie jest to możliwe. Są łatwe w zrobieniu i idealne dla całej rodziny. Poznaj recepturę i zrób najszybsze pierogi w życiu.

ObrazekAnna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva
SKOMENTUJ

Popularność pierogów ruskich w Polsce nie jest już tak duża, jak przed laty, ale kiedy w końcu się do nich dorwiemy - zrobionych według dobrego przepisu - nie możemy się oderwać. Puszyste ciasto i rozpływający się w ustach, aromatyczny farsz potrafią rozbudzić miłe wspomnienia z czasów, gdy to babcia serwowała nam ten przysmak.

Pierogi ruskie bywają mylnie kojarzone z Rosją, której temat nie jest ostatnio chętnie poruszany - a przynajmniej nie w pozytywnym znaczeniu, nawet jeśli chodzi tylko o jedzenie. To danie pochodzi z Rusi Czerwonej, krainy ciągnącej się od zachodniej Ukrainy do polskiej części Galicji Wschodniej. To stamtąd popularność pierogów ruskich rozprzestrzeniła się po całej Polsce i Ukrainie, gdzie, co ciekawe, często nazywane są one ,,pierogami polskimi".

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

To, co może nas zniechęcić, jeśli chodzi o pierogi, to wyrabianie ciasta. Na szczęście może być one łatwe, przyjemne i bardzo krótkie. Wszystko za sprawą tego przepisu.

Błyskawiczne pierogi ruskie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 kg twarogu
  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj jedną płaską łyżkę soli, przykryj miskę talerzykiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dolej wodę gazowaną i dłonią uformuj z ciasta kulę. Następnie przykryj na kolejne 20 minut.

Obrazek
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz ze skórki i razem z twarogiem przeciśnij przez praskę. Dodaj usmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.

Ciasto z miski wyłóż na podsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrabiaj dłonią 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj je i wytnij krążki przy pomocy szklanki. Na każdy wyłóż trochę farszu, sklej i zawiń brzeg w warkoczyk. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na wuzetkę bez pieczenia. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza