PrzepisKultowy przepis na pierogi ruskie siostry Anastazji. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej!

Kultowy przepis na pierogi ruskie siostry Anastazji. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej!

Kultowy przepis na pierogi ruskie siostry Anastazji. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej!
Ewa

11.02.2021 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi ruskie to coś, co kochają chyba wszyscy. Nie każdy jednak potrafi je przygotować. Mamy dla Ciebie kultowy przepis siostry Anastazji.

Przepisy siostry Anastazji są już naprawdę kultowe

Chyba każdy kojarzy książki z przepisami, które znajdzie się praktycznie w każdym okienku na poczcie. Siostra Anastazja wydała już ich 17! Od ciast, przez mięsa, po pierogi właśnie. Jej przepisy są proste i domowe.

Obraz

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200-300 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ugnieć ugotowane ziemniaki i dodaj pokruszony, biały ser, tak, aby były grudki.
  2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor i dodaj do farszu.
  3. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób wgłębienie i wbij jajko. Dodaj sól i wodę.
  4. Zagniataj ciasto powoli i dokładnie- w jego dobrym wyrobieniu tkwi cały sekret.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2mm i wykrawaj szklanką koła.
  6. Nałóż farsz i zlep dobrze brzegi.
  7. Ulepione pierogi wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

I gotowe! Przepis jest banalnie prosty. Sprawdzi się idealnie, gdy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z lepieniem pierogów.

Obraz