Są bardzo smaczne, a do tego wyglądają po prostu wspaniale!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 kg mąka
- 10 dag drożdże
- 100 g masło roztopione
- 2 szt. żółtko
- 1 szt. jajko
- sól
- 500 ml mleko
- 1 łyżka cukier
Sposób przygotowania:
1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn dodając do ciepłego, ale nie gorącego mleka, następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę i w ostatniej fazie dodajemy roztopione masło, Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso z indyka i przypraw je solą i pieprzem. Za pomocą drewnianej łopatki rozdrobnij mięso na malutkie kawałeczki. Smaż tak długo, aż mięso będzie dosmażone. Następnie zdejmij patelnię
2. Za pomocą szklanki powycinaj z ciasta okręgi. Do każdego okręgu nałóż po jednej czubatej łyżce farszu oraz po około łyżeczce startego żółtego sera.
3. Zawiń ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu:
4. Ułóż pierożki na okrągłej blaszce, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
5. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika. Smacznego!