Pietruszkowe risotto z kruszonką podane w pieczarkach

Pietruszkowe risotto z kruszonką podane w pieczarkach to pomysł na niezwykłe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Tego nie możesz przegapić 😉

Obrazek
Frania

Pyszne pieczarki z pieczarkowym risotto przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Risotto

  1. 6 szt. pieczarki portobello
  2. 1,5 szkl. ryż do risotto
  3. 2 łyżki masło
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 800 ml bulion warzywny
  6. 120 ml białe wino wytrawne
  7. 1/2 szt. cebula
  8. 3 ząbki czosnek
  9. 1/3 szkl. pietruszka posiekana
  10. 1 szkl. parmezan

Kruszonka

  1. 1/2 szkl. bułka tarta
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 1/3 szkl. parmezan
  4. 1/4 szkl. pietruszka posiekana

Sposób przygotowania:

1. Połącz w garnku: masło, oliwę z oliwek, cebulę i czosnek.

Obrazek

2. Teraz dodaj ryż do risotto. Następnie dodaj białe wino.

Obrazek

3. Czas dodać pierwszą porcję bulionu warzywnego. Powtórz tą czynność kilka razy. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i parmezan.

Obrazek

4. W międzyczasie obierz i oczyść pieczarki. Po czym umieść w nich przygotowane risotto.

Obrazek

5. I na koniec przygotuj kruszonkę. W tym celu połącz: bułkę tartą, oliwę z oliwek, parmezan i pietruszkę.

Obrazek

6. Posyp grzyby kruszonką.

Obrazek

7. Następnie umieść w ovi na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀