PrzepisDania główneKiedy zobaczyłam tą pyszną pizzę makaronową, to od razu zgłodniałam... Mmm, niebo w gębie!

Kiedy zobaczyłam tą pyszną pizzę makaronową, to od razu zgłodniałam... Mmm, niebo w gębie!

Kiedy zobaczyłam tą pyszną pizzę makaronową, to od razu zgłodniałam... Mmm, niebo w gębie!
Pyszności

30.05.2016 13:49, aktual.: 31.05.2017 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba nie znam osoby, która nie przepadałaby za pizzą... Istnieje wiele rodzajów tej potrawy, ale zazwyczaj różnią się one jedynie dodatkami.

Ostatnio natknęłam się na formę pizzy, której bazę stanowi makaron. Oprócz tego zawiera dodatki, które podawane są w klasycznej pizzy.

Taka potrawa idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 80 g masło
  2. 150 g pepperoni pokrojone w kostkę
  3. 6 plastrów mozzarella
  4. 6 plastrów pepperoni
  5. naczynie żaroodporne
  6. 3 ząbki czosnek drobno posiekany
  7. 1 pęczek pietruszka posiekana
  8. 200 g mąka
  9. 60 ml mleko
  10. 120 g ser cheddar starty
  11. 120 g mozzarella starta
  12. 500 g makaron ugotowany
  13. 200 g sos marinara
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozgrzej masło. Kiedy się roztopi, dodaj 150 g pokrojonego pepperoni, czosnek, pietruszkę, mleko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ser cheddar, 120 g startej mozzarelli i ponownie wymieszaj.
2. Do garka dodaj także ugotowany makaron. Wymieszaj.
3. Powstałą mieszankę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
4. Następnie rozsmaruj sos marinara.
5. Na sosie poukładaj plastry mozzarelli, a na mozzarelli plastry salami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także