PrzepisWeronika Rosati uwielbia się zajadać tą nietypową pizzą. Nie ma w niej ani grama mąki

Weronika Rosati uwielbia się zajadać tą nietypową pizzą. Nie ma w niej ani grama mąki

Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Weronika Rosati
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Weronika Rosati

28.10.2022 17:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

A gdyby tak można zajadać się średnio zdrowymi potrawami, a jednocześnie mieć moc sprawienia, by wcale takie nie były? Weronika Rosati w relacji ze swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych pokazała, że jest to możliwe. Kuchnia włoska bez klasycznej mąki? Czemu nie! Pizza na migdałowym spodzie to prawdziwy hit.

Niech każdy włoski pizzaiolo przed przeczytaniem tego artykułu weźmie coś na uspokojenie. No dobra, może trochę przesadzamy, zwłaszcza że pizza na migdałowym spodzie, którą pochwaliła się Weronika Rosati, była przyrządzona w Stanach Zjednoczonych. Kraju, w którym pizza nigdy nie była tak naprawdę włoska.

Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Amerykanie lubią zresztą przeinaczać tradycje kulinarne pod własne podniebienia. Trudno im się dziwić; jest to normalny zabieg stosowany w duchu ekonomicznej zależności popytu do podaży.

A ostatnio widać spory popyt w dwóch segmentach klienteli: tych lubiących zdrowe odżywianie, oraz tych, którzy nie spożywają glutenu. Łącząc to w jedno i wychodząc naprzeciw nowoczesnej kuchni, powstała pizza na migdałowym spodzie. Bez grama tradycyjnej mąki. Rzućmy okiem na ten ultra prosty przepis.

Pizza na migdałowym spodzie

Składniki:

  • 130 g mąki migdałowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oregano
  • sól
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starty ser
  • 30 g szynki np parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Mozzarellę podgrzej w mikrofali przez półtorej minuty. Następnie wyjmij ją z mikrofali i przełóż do większej miski. Jajko rozbij, dolej do niego oliwy i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz je z mozzarellą.

Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Teraz dodaj do nich mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Mieszaj lub miksuj do połączenia składników.

Kiedy mieszanka nabierze konsystencji ciasta, uformuj z niego kulkę i wyłóż na papier do pieczenia. Delikatnie je rozwałkuj i umieść na blasze.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz spód przez 10 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto sosem pomidorowym, rozłóż tarty ser, szynkę parmeńską i posyp całość oregano. Piecz kolejne 10 minut. Szybka akcja i można wcinać!

Skoro była pizza, to rzuć też okiem na przepis na holenderski kebab. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także