Weronika Rosati uwielbia się zajadać tą nietypową pizzą. Nie ma w niej ani grama mąki

A gdyby tak można zajadać się średnio zdrowymi potrawami, a jednocześnie mieć moc sprawienia, by wcale takie nie były? Weronika Rosati w relacji ze swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych pokazała, że jest to możliwe. Kuchnia włoska bez klasycznej mąki? Czemu nie! Pizza na migdałowym spodzie to prawdziwy hit.

Pizza na migdałowym spodziePizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Weronika Rosati

Niech każdy włoski pizzaiolo przed przeczytaniem tego artykułu weźmie coś na uspokojenie. No dobra, może trochę przesadzamy, zwłaszcza że pizza na migdałowym spodzie, którą pochwaliła się Weronika Rosati, była przyrządzona w Stanach Zjednoczonych. Kraju, w którym pizza nigdy nie była tak naprawdę włoska.

Obrazek
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Amerykanie lubią zresztą przeinaczać tradycje kulinarne pod własne podniebienia. Trudno im się dziwić; jest to normalny zabieg stosowany w duchu ekonomicznej zależności popytu do podaży.

A ostatnio widać spory popyt w dwóch segmentach klienteli: tych lubiących zdrowe odżywianie, oraz tych, którzy nie spożywają glutenu. Łącząc to w jedno i wychodząc naprzeciw nowoczesnej kuchni, powstała pizza na migdałowym spodzie. Bez grama tradycyjnej mąki. Rzućmy okiem na ten ultra prosty przepis.

Pizza na migdałowym spodzie

Składniki:

  • 130 g mąki migdałowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oregano
  • sól
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starty ser
  • 30 g szynki np parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Mozzarellę podgrzej w mikrofali przez półtorej minuty. Następnie wyjmij ją z mikrofali i przełóż do większej miski. Jajko rozbij, dolej do niego oliwy i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz je z mozzarellą.

Obrazek
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Teraz dodaj do nich mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Mieszaj lub miksuj do połączenia składników.

Kiedy mieszanka nabierze konsystencji ciasta, uformuj z niego kulkę i wyłóż na papier do pieczenia. Delikatnie je rozwałkuj i umieść na blasze.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz spód przez 10 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto sosem pomidorowym, rozłóż tarty ser, szynkę parmeńską i posyp całość oregano. Piecz kolejne 10 minut. Szybka akcja i można wcinać!

Skoro była pizza, to rzuć też okiem na przepis na holenderski kebab. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥