Weronika Rosati uwielbia się zajadać tą nietypową pizzą. Nie ma w niej ani grama mąki
A gdyby tak można zajadać się średnio zdrowymi potrawami, a jednocześnie mieć moc sprawienia, by wcale takie nie były? Weronika Rosati w relacji ze swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych pokazała, że jest to możliwe. Kuchnia włoska bez klasycznej mąki? Czemu nie! Pizza na migdałowym spodzie to prawdziwy hit.
28.10.2022 17:47
Niech każdy włoski pizzaiolo przed przeczytaniem tego artykułu weźmie coś na uspokojenie. No dobra, może trochę przesadzamy, zwłaszcza że pizza na migdałowym spodzie, którą pochwaliła się Weronika Rosati, była przyrządzona w Stanach Zjednoczonych. Kraju, w którym pizza nigdy nie była tak naprawdę włoska.
Amerykanie lubią zresztą przeinaczać tradycje kulinarne pod własne podniebienia. Trudno im się dziwić; jest to normalny zabieg stosowany w duchu ekonomicznej zależności popytu do podaży.
A ostatnio widać spory popyt w dwóch segmentach klienteli: tych lubiących zdrowe odżywianie, oraz tych, którzy nie spożywają glutenu. Łącząc to w jedno i wychodząc naprzeciw nowoczesnej kuchni, powstała pizza na migdałowym spodzie. Bez grama tradycyjnej mąki. Rzućmy okiem na ten ultra prosty przepis.
Pizza na migdałowym spodzie
Składniki:
- 130 g mąki migdałowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g tartej mozzarelli
- oregano
- sól
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- starty ser
- 30 g szynki np parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Mozzarellę podgrzej w mikrofali przez półtorej minuty. Następnie wyjmij ją z mikrofali i przełóż do większej miski. Jajko rozbij, dolej do niego oliwy i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz je z mozzarellą.
Teraz dodaj do nich mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Mieszaj lub miksuj do połączenia składników.
Kiedy mieszanka nabierze konsystencji ciasta, uformuj z niego kulkę i wyłóż na papier do pieczenia. Delikatnie je rozwałkuj i umieść na blasze.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz spód przez 10 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto sosem pomidorowym, rozłóż tarty ser, szynkę parmeńską i posyp całość oregano. Piecz kolejne 10 minut. Szybka akcja i można wcinać!
Skoro była pizza, to rzuć też okiem na przepis na holenderski kebab. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.