Weronika Rosati uwielbia się zajadać tą nietypową pizzą. Nie ma w niej ani grama mąki

A gdyby tak można zajadać się średnio zdrowymi potrawami, a jednocześnie mieć moc sprawienia, by wcale takie nie były? Weronika Rosati w relacji ze swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych pokazała, że jest to możliwe. Kuchnia włoska bez klasycznej mąki? Czemu nie! Pizza na migdałowym spodzie to prawdziwy hit.

Pizza na migdałowym spodziePizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Weronika Rosati

Niech każdy włoski pizzaiolo przed przeczytaniem tego artykułu weźmie coś na uspokojenie. No dobra, może trochę przesadzamy, zwłaszcza że pizza na migdałowym spodzie, którą pochwaliła się Weronika Rosati, była przyrządzona w Stanach Zjednoczonych. Kraju, w którym pizza nigdy nie była tak naprawdę włoska.

Obrazek
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Amerykanie lubią zresztą przeinaczać tradycje kulinarne pod własne podniebienia. Trudno im się dziwić; jest to normalny zabieg stosowany w duchu ekonomicznej zależności popytu do podaży.

A ostatnio widać spory popyt w dwóch segmentach klienteli: tych lubiących zdrowe odżywianie, oraz tych, którzy nie spożywają glutenu. Łącząc to w jedno i wychodząc naprzeciw nowoczesnej kuchni, powstała pizza na migdałowym spodzie. Bez grama tradycyjnej mąki. Rzućmy okiem na ten ultra prosty przepis.

Pizza na migdałowym spodzie

Składniki:

  • 130 g mąki migdałowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oregano
  • sól
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • starty ser
  • 30 g szynki np parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Mozzarellę podgrzej w mikrofali przez półtorej minuty. Następnie wyjmij ją z mikrofali i przełóż do większej miski. Jajko rozbij, dolej do niego oliwy i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz je z mozzarellą.

Obrazek
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Teraz dodaj do nich mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Mieszaj lub miksuj do połączenia składników.

Kiedy mieszanka nabierze konsystencji ciasta, uformuj z niego kulkę i wyłóż na papier do pieczenia. Delikatnie je rozwałkuj i umieść na blasze.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz spód przez 10 minut. Po tym czasie posmaruj ciasto sosem pomidorowym, rozłóż tarty ser, szynkę parmeńską i posyp całość oregano. Piecz kolejne 10 minut. Szybka akcja i można wcinać!

Skoro była pizza, to rzuć też okiem na przepis na holenderski kebab. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają