Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!

Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!
Ala Krauzowicz

03.06.2016 13:36, aktual.: 30.05.2017 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od wielu lat klasyczna pizza przyjmowała okrągły kształt. Jakiś czas temu, niektóre pizzerie zaczęły oferować je także w innych formach, np. kwadratowej, a nawet w kształcie serca. To nie koniec wynalazków! Ostatnio zauważyłam coś całkiem nowego - pizza w stożku. Może wydawać się, że taka forma zarezerwowana jest raczej dla lodów, ale nic bardziej mylnego. Pizza w rożku wygląda fantastycznie, a do tego smakuje wspaniale. Sprawdzi się na praktycznie każdą okazję.

Dokładna instrukcja, jak ją wykonać, znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 1 opak. ciasto do pizzy
  2. 100 g mąka
  3. folia aluminiowa
  4. 8 łyżek żółty ser starty
  5. 8 łyżek ketchup
  6. 12 plasterków salami
  7. 4 łyżki papryka posiekana w kostkę
  8. 4 łyżeczki kukurydza
  9. 4 łyżeczki pierś z kurczaka drobno pokrojona i usmazona
  10. 4 kubki
  11. 4 tekturki zwinięte w rożek
Sposób przygotowania:
1. Tekturkę zwiniętą w rożek owiń w folię
2. Posyp stół mąką, a następnie rozwiń na nim ciasto do pizzy. Tekturki zawinięte w folię aluminiową umieść na cieście. Wytnij z ciasta 4 formy, takie same jak na zdjęciu poniżej:
3. Każdy stożek zawiń w wycięte kawałki ciasta.
4. Umieść stożki na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 7 minut.
5. Po 7 minutach wyciągnij z piekarnika. Z każdego stożka pozbądź się folii aluminiowej, a rożki z ciasta umieść w kubkach.
6. Do każdego stożka włóż po dwóch łyżkach startego żółtego sera, dwóch łyżkach ketchupu, trzech plastrach salami, jednej łyżeczce posiekanego kurczaka, jednej łyżce posiekanej papryki i jednej łyżeczce kukurydzy.
7. Włóż kubki do piekarnika na 5 minut.
8. Po 5 minutach wyjmij gotowe danie.
9. Pychota!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także