Pizza z grilla na 4 sposoby

Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego. Pizza z grilla na 4 sposoby, bo o niej mowa,  to genialna receptura na pyszną ucztę dla całej rodziny. Dzięki niej zabierzesz swoich bliskich w kulinarną podróż prosto do Włoch. Po prostu palce lizać.

Obrazek
Pyszności

Nasze pizze przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.

Składniki:

Sos do pizzy

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 400 ml passata pomidorowa
  3. kilka liści świeża bazylia
  4. 1 szczypta sól morska

Ciasto

  1. 550 g mąka typ 00
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 2 g świeże drożdże
  4. 360 ml letnia woda
  5. 15 g sól

Pozostałe składniki

  1. ulubione składniki na pizzę
  2. mozzzarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu do pizzy. W tym celu użyj boczną kuchenkę, na której umieść garnek. W urządzeniu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, passatę pomidorową, świeżą bazylię oraz sól morską. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas zrobić ciasto drożdżowe. Korzystając z naszego przepisu, możesz przygotować je dzień wcześniej, aby mieć gotowy produkt pod ręką. W dużej misce połącz: mąkę, oliwę z oliwek, świeże drożdże, letnią wodę oraz sól.

Obrazek

3. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 4 części i z każdego elementu przygotuj okrągły placek.

Obrazek

4. Na wierzchu przygotowanego ciasta rozprowadź sos. Po czym przenieś pizzę na specjalny kamień umieszczony na grillu. Przykryj pokrywą grilla i piecz pizzę przez 5 minut (temp. 350 stopni Celsjusza). Następnie dodaj mozzarellę i ponownie piecz pod przykryciem. Tym razem przez 3 minuty.

Obrazek

5. Na drugiej połowie rusztu ułóż dodatki na pizze. Smaż je przez kilka minut.

Obrazek

6. Ułóż przygotowane składniki na upieczonych pizzach i to wszystko! Smacznego 😍

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów