Pizza z grilla na 4 sposoby

Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego. Pizza z grilla na 4 sposoby, bo o niej mowa,  to genialna receptura na pyszną ucztę dla całej rodziny. Dzięki niej zabierzesz swoich bliskich w kulinarną podróż prosto do Włoch. Po prostu palce lizać.

Obrazek
Pyszności

Nasze pizze przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.

Składniki:

Sos do pizzy

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 400 ml passata pomidorowa
  3. kilka liści świeża bazylia
  4. 1 szczypta sól morska

Ciasto

  1. 550 g mąka typ 00
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 2 g świeże drożdże
  4. 360 ml letnia woda
  5. 15 g sól

Pozostałe składniki

  1. ulubione składniki na pizzę
  2. mozzzarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu do pizzy. W tym celu użyj boczną kuchenkę, na której umieść garnek. W urządzeniu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, passatę pomidorową, świeżą bazylię oraz sól morską. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas zrobić ciasto drożdżowe. Korzystając z naszego przepisu, możesz przygotować je dzień wcześniej, aby mieć gotowy produkt pod ręką. W dużej misce połącz: mąkę, oliwę z oliwek, świeże drożdże, letnią wodę oraz sól.

Obrazek

3. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 4 części i z każdego elementu przygotuj okrągły placek.

Obrazek

4. Na wierzchu przygotowanego ciasta rozprowadź sos. Po czym przenieś pizzę na specjalny kamień umieszczony na grillu. Przykryj pokrywą grilla i piecz pizzę przez 5 minut (temp. 350 stopni Celsjusza). Następnie dodaj mozzarellę i ponownie piecz pod przykryciem. Tym razem przez 3 minuty.

Obrazek

5. Na drugiej połowie rusztu ułóż dodatki na pizze. Smaż je przez kilka minut.

Obrazek

6. Ułóż przygotowane składniki na upieczonych pizzach i to wszystko! Smacznego 😍

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥