Bez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek
Błyskawiczna pizza z patelni to przepis, który skradnie twoje serce. Nie potrzebujesz jajek, mleka i drożdży, a całość przygotujesz bez piekarnika.
09.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:26
Pizza to włoski klasyk, który kochają wszyscy. W mojej rodzinie nikt nie odmawia ani kawałka tej pyszności, a na imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Odkrycie przepisu na pizzę z patelni sprawiło, że częściej zagościła w moim domu. Nie muszę odpalać nawet piekarnika, a na stole ląduje placek z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Przygotowuję ją często na kolację, ale to na imprezach i domówkach robi największą furorę. Tym bardziej, że każdy gość samodzielnie może skomponować dodatki. Dzięki temu znika odwieczny problem, który pojawia się podczas zamawiania jedzenia: z czym ma być pizza?
Pizza z patelni
Składniki:
Ciasto
- 100 ml wody
- 30 g masła (roztapiam)
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 garść zielonych oliwek
- 8 plasterków salami
- 60 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Do roztopionego i przestudzonego masła dodaję świeże drożdże, wodę oraz cukier i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Blat lub stolnicę smaruję oliwą, wykładam przygotowane ciasto, polewam je oliwą i rozciągam.
3. Ciasto przekładam na dużą, rozgrzaną patelnię i podpiekam na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut z każdej strony.