PrzepisBez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek

Bez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności
Ewa
09.06.2023 09:25, aktualizacja: 18.09.2023 11:26

Błyskawiczna pizza z patelni to przepis, który skradnie twoje serce. Nie potrzebujesz jajek, mleka i drożdży, a całość przygotujesz bez piekarnika.

Pizza to włoski klasyk, który kochają wszyscy. W mojej rodzinie nikt nie odmawia ani kawałka tej pyszności, a na imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Odkrycie przepisu na pizzę z patelni sprawiło, że częściej zagościła w moim domu. Nie muszę odpalać nawet piekarnika, a na stole ląduje placek z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Przygotowuję ją często na kolację, ale to na imprezach i domówkach robi największą furorę. Tym bardziej, że każdy gość samodzielnie może skomponować dodatki. Dzięki temu znika odwieczny problem, który pojawia się podczas zamawiania jedzenia: z czym ma być pizza?

Pizza z patelni

Składniki:

Ciasto

  • 100 ml wody
  • 30 g masła (roztapiam)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 8 plasterków salami
  • 60 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Do roztopionego i przestudzonego masła dodaję świeże drożdże, wodę oraz cukier i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Blat lub stolnicę smaruję oliwą, wykładam przygotowane ciasto, polewam je oliwą i rozciągam.

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności

3. Ciasto przekładam na dużą, rozgrzaną patelnię i podpiekam na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut z każdej strony.

4. Po odwróceniu ciasta smaruję je sosem pomidorowym, posypuję serem i dorzucam pokrojone warzywa: zielone oliwki, cebulę oraz paprykę. Dorzucam salami i ponownie ser. Przykrywam pokrywką i czekam, aż ser się roztopi. Możesz tutaj postawić na inne warzywa i mięso. Wybór dodatków należy do ciebie.

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności

5. Gotową pizzę zsuwam na talerz. Polewam odrobiną dobrej oliwy (świetnie sprawdzi się tutaj również aromatyzowana czosnkiem, ziołami lub chili) i dekoruję świeżą bazylią.Smacznego!

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także