Bez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek

Błyskawiczna pizza z patelni to przepis, który skradnie twoje serce. Nie potrzebujesz jajek, mleka i drożdży, a całość przygotujesz bez piekarnika.

Pizza z patelni- PysznościPizza z patelni- Pyszności
Ewa

Pizza to włoski klasyk, który kochają wszyscy. W mojej rodzinie nikt nie odmawia ani kawałka tej pyszności, a na imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Odkrycie przepisu na pizzę z patelni sprawiło, że częściej zagościła w moim domu. Nie muszę odpalać nawet piekarnika, a na stole ląduje placek z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Przygotowuję ją często na kolację, ale to na imprezach i domówkach robi największą furorę. Tym bardziej, że każdy gość samodzielnie może skomponować dodatki. Dzięki temu znika odwieczny problem, który pojawia się podczas zamawiania jedzenia: z czym ma być pizza?

Pizza z patelni

Składniki:

Ciasto

  • 100 ml wody
  • 30 g masła (roztapiam)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 8 plasterków salami
  • 60 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Do roztopionego i przestudzonego masła dodaję świeże drożdże, wodę oraz cukier i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Blat lub stolnicę smaruję oliwą, wykładam przygotowane ciasto, polewam je oliwą i rozciągam.

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności

3. Ciasto przekładam na dużą, rozgrzaną patelnię i podpiekam na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut z każdej strony.

4. Po odwróceniu ciasta smaruję je sosem pomidorowym, posypuję serem i dorzucam pokrojone warzywa: zielone oliwki, cebulę oraz paprykę. Dorzucam salami i ponownie ser. Przykrywam pokrywką i czekam, aż ser się roztopi. Możesz tutaj postawić na inne warzywa i mięso. Wybór dodatków należy do ciebie.

Obrazek
Pizza z patelni- Pyszności

5. Gotową pizzę zsuwam na talerz. Polewam odrobiną dobrej oliwy (świetnie sprawdzi się tutaj również aromatyzowana czosnkiem, ziołami lub chili) i dekoruję świeżą bazylią.Smacznego!

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości