Bez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek

Błyskawiczna pizza z patelni to przepis, który skradnie twoje serce. Nie potrzebujesz jajek, mleka i drożdży, a całość przygotujesz bez piekarnika.

Pizza z patelni- PysznościPizza z patelni- Pyszności
Ewa

Pizza to włoski klasyk, który kochają wszyscy. W mojej rodzinie nikt nie odmawia ani kawałka tej pyszności, a na imprezie rozchodzi się w mgnieniu oka. Odkrycie przepisu na pizzę z patelni sprawiło, że częściej zagościła w moim domu. Nie muszę odpalać nawet piekarnika, a na stole ląduje placek z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Przygotowuję ją często na kolację, ale to na imprezach i domówkach robi największą furorę. Tym bardziej, że każdy gość samodzielnie może skomponować dodatki. Dzięki temu znika odwieczny problem, który pojawia się podczas zamawiania jedzenia: z czym ma być pizza?

Pizza z patelni

Składniki:

Ciasto

  • 100 ml wody
  • 30 g masła (roztapiam)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 8 plasterków salami
  • 60 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Do roztopionego i przestudzonego masła dodaję świeże drożdże, wodę oraz cukier i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę pszenną oraz sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Blat lub stolnicę smaruję oliwą, wykładam przygotowane ciasto, polewam je oliwą i rozciągam.

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności

3. Ciasto przekładam na dużą, rozgrzaną patelnię i podpiekam na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut z każdej strony.

4. Po odwróceniu ciasta smaruję je sosem pomidorowym, posypuję serem i dorzucam pokrojone warzywa: zielone oliwki, cebulę oraz paprykę. Dorzucam salami i ponownie ser. Przykrywam pokrywką i czekam, aż ser się roztopi. Możesz tutaj postawić na inne warzywa i mięso. Wybór dodatków należy do ciebie.

Obrazek
Pizza z patelni- Pyszności

5. Gotową pizzę zsuwam na talerz. Polewam odrobiną dobrej oliwy (świetnie sprawdzi się tutaj również aromatyzowana czosnkiem, ziołami lub chili) i dekoruję świeżą bazylią.Smacznego!

Pizza z patelni- Pyszności
Pizza z patelni- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają