NewsyPrzepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek
Przepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek
Ewa
24.02.2021 11:54Nie ma zbyt dużo wspólnego z tradycyjną, włoską pizzą na cienkim cieście. Jest gruba i pełna dodatków. Taką właśnie przygotowywał mój dziadek Józek!
Składniki:
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 0,5 szklanki mleka
Dodatki:
- 4 kiełbasy
- cebula
- 0,5 kg pieczarek
- papryka
- pomidor
- 200 g startego, żółtego sera
- ketchup
- olej do smażenia
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Drożdże rozdrobnij i wymieszaj z 3 łyżeczkami cukru. Odstaw do rozpuszczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i łyżeczkę cukru. Zrób wgłębienie i dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i odstaw.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra.
- Gdy cebula się zarumieni- przerzuć zawartość patelni do miseczki.
- Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z solą, pieprzem i oregano.
- Do ciasta dodaj jajka, oliwę i mleko i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Blachę (21cm x 26cm) wysmaruj dobrze oliwą i wyłóż ciasto, rozciągając je rękami do brzegów i odstaw na 30 minut.
- Na ciasto zetrzyj trochę sera. Ułóż na nim podsmażoną kiełbasę z cebulką, pieczarki, pokrojoną paprykę i plasterki pomidora.
- Posyp pomidora odrobiną soli i pieprzu i zetrzyj resztę sera.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiecz przez 10 minut z grzaniem od spodu.
- Podawaj z ketchupem.