Przepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek

Nie ma zbyt dużo wspólnego z tradycyjną, włoską pizzą na cienkim cieście. Jest gruba i pełna dodatków. Taką właśnie przygotowywał mój dziadek Józek!

Obrazek
Ewa

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki mleka

Dodatki:

  • 4 kiełbasy
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka
  • pomidor
  • 200 g startego, żółtego sera
  • ketchup
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozdrobnij i wymieszaj z 3 łyżeczkami cukru. Odstaw do rozpuszczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól i łyżeczkę cukru. Zrób wgłębienie i dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i odstaw.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Gdy cebula się zarumieni- przerzuć zawartość patelni do miseczki.
  5. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z solą, pieprzem i oregano.
  6. Do ciasta dodaj jajka, oliwę i mleko i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  7. Blachę (21cm x 26cm) wysmaruj dobrze oliwą i wyłóż ciasto, rozciągając je rękami do brzegów i odstaw na 30 minut.
  8. Na ciasto zetrzyj trochę sera. Ułóż na nim podsmażoną kiełbasę z cebulką, pieczarki, pokrojoną paprykę i plasterki pomidora.
  9. Posyp pomidora odrobiną soli i pieprzu i zetrzyj resztę sera.
  10. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiecz przez 10 minut z grzaniem od spodu.
  11. Podawaj z ketchupem.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato