Podsmaż je z masłem i zasyp cukrem. Gruszki nabiorą konsystencji i smaku jak ze snu
Karmelizowane gruszki z nutą pysznego kardamonu i gałką lodów to idealny deser na jesienne dni. Rozkosznie słodkie i pyszne połączenie będzie hitem tego sezonu.
10.09.2022 | aktual.: 13.10.2023 10:46
Jesienny deser
Jesień już blisko, więc czas wprowadzić drobne zmiany w jadłospisie. Chociaż odzywać się może w Tobie tęsknota za świeżymi smakami lata, to aromat karmelizowanych gruszek szybko przegoni jesienne smutki. Taki deser nie tylko wypełni Twój dom aromatem przypraw, ale również skutecznie zaspokoi chęć na coś słodkiego. Karmelizowane gruszki to prosty i szybki przepis, po który sięgniesz nieraz podczas tej jesieni. Do przygotowania potrzebujesz patelni i 30 minut wolnego czasu- w rezultacie powstanie deser, który śmiało możesz serwować nie tylko sobie i swojej rodzinie, ale również wszystkim gościom.
Karmelizowane gruszki
Składniki:
- 2-3 gruszki
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione lody waniliowe lub śmietankowe
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Gruszki pokrój na cztery części i usuń z nich gniazda nasienne. Na niedużym ogniu rozgrzej patelnię wraz z masłem. Podsmaż z obu stron kawałki gruszek tak, aby lekko się zarumieniły i zmiękły. Dodaj cukier, wymieszaj i oprósz całość mielonym kardamonem. Dodaj również ekstrakt waniliowy i smaż całość na średnim ogniu, aż cukier zamieni się w karmel, który apetycznie oblepi kawałki owoców.
Gorące gruszki w karmelu przełóż na talerz, dodaj gałkę ulubionych lodów i udekoruj całość listkami świeżej mięty. Nasze karmelizowane gruszki w jesiennym, gorącym wydaniu są już gotowe. Kardamon nadaje potrawie niesamowity charakter i wypełni cały Twój dom pięknym aromatem.
Pomysł na karmelizowane gruszki
Karmelizowana gruszka lub inne owoce przygotowane w ten sposób świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, lub dekoracja ciasta. Możesz podać je również jako samodzielny deser, gdyż są bardzo intensywne w smaku.