PrzepisDania głównePlacek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami

Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami

Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami
Pyszności

19.07.2017 10:59, aktual.: 05.07.2018 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane to jedna z tych kultowych potraw, która często gości na polskich stołach. Są smaczne, a ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Po prostu połączenie idealne.

To jednak nie koniec. Jak się okazuje, istnieje bardzo szybki i smaczny sposób, aby wzbogacić smak tradycyjnych placków ziemniaczanych. Szczegółowa instrukcja już na Ciebie czeka.

Składniki:

  1. 300 g ziemniaki starte
  2. 200 g ser żółty
  3. 6 szt. jajka
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 6 plastrów boczek podsmażony, pokrojony
  7. rukola do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Starte ziemniaki wrzuć do miski i dodaj do nich ser żółty, jajka (2 szt.), sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z powstałej mieszanki utwórz utwórz okrąg i piecz go przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Obraz

3. W międzyczasie podsmaż boczek i podziel go na mniejsze kawałki. Następnie ułóż je na wcześniej uformowanym okręgu, tak aby powstały 4 przegrody.

Obraz

4. W każdej komorze umieść jajko i ponownie włóż do piekarnika na 20 minut.

Obraz

5. Gotowy placek ziemniaczany możesz podawać m.in. z rukolą. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także