Nikt nie robi placków ziemniaczanych tak jak Tomasz Strzelczyk. Trik ze ścieraniem ziemniaków nadaje im ekstra chrupkości

Chyba każdy z nas uwielbia placki ziemniaczane. Każdy z nas ma na nie inny sposób, dlatego dziś przychodzimy z banalnym i bardzo prosty przepisem od Tomasza Strzelczyka. Te chrupiące placki ziemniaczane może wykonać każdy z nas. 

Obrazek
Paulina

Autor przepisu prowadzi swój własny kanał na YouTube i dzieli się tam swoimi rewelacyjnymi pomysłami. Był on uczestnikiem programu MasterChef, więc jego wiedza i talent kulinarny są naprawdę duże. Chrupiące placki ziemniaczane zawdzięcza jednemu bardzo prostemu trikowi. Ziemniaki, które wykorzystuje do robienia placków ściera na dwóch różnych rodzajach oczek. Część ziemniaków na tarce z dużymi oczkami, a pozostałą część na małych oczkach tarki.

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka rozmiar. M
  • 2 łyżki mąki pszenne
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natomiast drugą połowę – zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw je na kilka minut w misce, a następnie odlej z nich nadmiar wody. Możesz odcisnąć ziemniaki na sitku. Następnie zetrzyj cebulę i czosnek lub bardzo drobno posiekaj.

Przełóż główny składnik do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i przyprawy do smaku. Wymieszaj całą masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przejdź do smażenia.

Oleju nie powinno być ani zbyt mało, ani za dużo. Placki nie mogą przywierać do dna patelni. Ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy. Niektórzy smażą na smalcu i to nie jest błąd, ale placki mają wtedy bardzo charakterystyczny smak i zapach. Olej roślinny będzie bardziej uniwersalny. Tak usmażone placki będą bardzo delikatne i chrupiące w środku. Zacznij smażyć je na średnim ogniu.

Nakładaj 1 pełną łyżka masy na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek. Tak rozprowadzona masa sprawi, że placki wyjdą idealnej grubości. Placki smaż na złoty kolor ok. 2,5 minuty z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej