Placuszki kefirowe z serowym nadzieniem. Puszyste i chrupiące!
03.05.2022 07:30, aktual.: 04.05.2022 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące placuszki kefirowe z serowym nadzieniem. Przepis na te puszyste pancake z kefiru jest dziecinnie prosty. To najlepszy sposób na usmażenie ich, bez zaczynu.
Trójkątne placuszki z kefiru z serowym nadzieniem - przepis wideo:
Placuszki kefirowe z serowym nadzieniem - składniki:
300 ml kefiru
400 g mąki
5 g soli
5 g proszku do pieczenia
5 g cukru
20 ml oleju
1 szt. jajka
150 g tartego sera
100 g sera mozzarella
30 g pietruszki
30 g szczypiorku
100 ml oleju do smażenia
Jak przygotować placuszki z kefiru, bez zaczynu? - przepis
Do miski wlej kefir, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej, jajka i całość wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Gdy zrobi się gęsta zacznij ugniatać ciasto rękami. Odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na pół. Obie części rozwałkuj na płasko. Jedną z nich podziel na trójkąty. Tak jak tnie się pizzę. Całość wysmaruj olejem.
W misce wymieszaj tarty ser, mozzarellę, szczypiorek. Następnie nadzienie rozłóż równomiernie po cieście.
Następnie połóż drugą warstwę ciasta. Zawiń krawędzie ciasta tak, by je zamknąć. Następnie wytnij w niej trójkąty.
Smaż na oleju aż się zarumienią.