Plantator wyrzucił prawie 3 tony śliwek w pole. Powód rozrywa serce, możemy tylko współczuć

Niedawno pisaliśmy o problemach jakie obecnie dotykają polskich producentów mięsa. Jednak okazuje się, że nie tylko oni w tym roku mierzą się z wieloma trudnościami. Według portalu sadyogrody.pl niedawno jeden z plantatorów wyrzucił prawie 3 tony śliwek w pole. Dlaczego tak się stało? Poniżej podajemy więcej informacji.

ObrazekPlantator wyrzucił prawie 3 tony śliwek. Powód łamie serce - Pyszności; Foto: facebook.com/sadyogrodypl; Canva.com
Agnieszka

Plantator wyrzucił prawie 3 tony śliwek

Obrazek
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

Według portalu sadyogrody.pl plantator wyrzucił 2,5 tony owoców. W konsekwencji śliwki wylądowały na polu. Napisał on o tym na jednej internetowej grupie zajmującej się tematyką owoców. Mężczyzna opublikował również zdjęcie śliwek.

Lepotica z chłodni. Ilość 2,5 tony. Trafia się miękka. Zapraszam wybawicieli, którzy oferują 0,5 zł/kg. Role kiedyś się odwrócą. - czytamy na portalu sadyogrody.pl

Dlaczego tak się dzieje? Niska cena śliwki

Cena śliwki jest obecnie wyjątkowo niska, poza tym nie ma zainteresowanych nią kupców. W związku z tym plantatorzy mierzą się w tym roku z bardzo ciężką sytuacją. Owoców jest aktualnie bardzo dużo, jednak nie ma na nie popytu.

Ceny śliwek zarówno w skupach jak i firmach handlowych są niskie a popyt słaby. Na wielu skupach śliwka nie jest już przyjmowana, bo "jest pełno" i z wysypywaniem owoców trzeba czekać. Tylko ile można? - czytamy na portalu sadyogrody.pl

Obecne problemy producentów żywności

Śliwki to niejedyny produkt, którego obecnie nie opłaca się sprzedawać. Okazuje się, że ten rok jest wyjątkowo ciężki dla wielu producentów żywności. Jest to związane m.in. z wysokimi kosztami produkcji.

Niedawno pisaliśmy o branży mięsnej, która obecnie mierzy się z wieloma problemami. Możemy tutaj wymienić  m.in. brak CO2, czy wysokie ceny energii. W konsekwencji niedługo wiele małych, rodzinnych zakładów mięsnych może zostać zamkniętych. Podobne problemy dotykają również producentów napojów gazowanych.

Obrazek
Mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe drożdżówki ze śliwką i kruszonką krok po kroku. Bułeczki idealnie sprawdzą się na deser lub jako pyszna przekąska między posiłkami. 

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟