Nabierz na łyżkę ryż i podpal go. To, co się wtedy stanie, sprawi, że nie mało się zdziwisz

Choć wielu z nas ciągle martwi się o ilość cukru w żywności, nie zwracamy zupełnie uwagi na inne kwestie. Okazuje się, że niektóre produkty 'spożywcze' wykonane są z tworzywa sztucznego. Ktoś chyba myśli, że GMO to jest dla nas za mało i chce nas jeszcze podtruwać, sprzedając syntetyczny... ryż!

Obrazek
Frania

Co najśmieszniejsze i najokrutniejsze w tym wszystkim, miejscem, w którym się go produkuje są Chiny! Dlaczego tak się dzieje? Oczywiście chodzi o pieniądze. Bardziej opłaca się stworzyć plastikowy ryż niż zbierać go z pól uprawnych.

Bardzo łatwo się pomylić, jeśli chodzi o syntetyczny produkt. Wygląda identycznie, a może nawet tak samo pachnieć! Nie trzeba chyba dodawać, że jest toksyczny i szkodliwy dla człowieka. To mniej więcej tak, jakbyśmy jedli woreczki foliowe...

Dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy ryż nadaje się do spożycia. Oto 4 sposoby, dzięki którym nie będziesz mieć żadnych wątpliwości, co masz na talerzu.

Łyżkę lub dwie ryżu wsyp do szklanki z wodą. Wymieszaj dokładnie i obserwuj. Jeśli ryż utonie, to dobrze dla Ciebie. Jeśli zacznie się unosić na powierzchni, najprawdopodobniej jest z tworzywa sztucznego.
Podpal ryż. Gdy poczujesz specyficzny sztuczny zapach i zobaczysz, że produkt faktycznie się pali, oznacza to, że masz w domu plastikowy ryż.
Prawdziwy ryż po potraktowaniu go czymś ciężkim, zamieni się w drobny proszek. Plastikowy ryż tego nie zrobi i do tego wytworzy żółtawe zabarwienie.
Ugotowany ryż włóż do szczelnego pojemnika i połóż w ciepłym miejscu. W ciągu kilku dni powinna zacząć budować się w środku pleśń. Jeśli jej nie ma, to znak, że masz plastikowy ryż.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟