Nabierz na łyżkę ryż i podpal go. To, co się wtedy stanie, sprawi, że nie mało się zdziwisz

Choć wielu z nas ciągle martwi się o ilość cukru w żywności, nie zwracamy zupełnie uwagi na inne kwestie. Okazuje się, że niektóre produkty 'spożywcze' wykonane są z tworzywa sztucznego. Ktoś chyba myśli, że GMO to jest dla nas za mało i chce nas jeszcze podtruwać, sprzedając syntetyczny... ryż!

Obrazek
Frania

Co najśmieszniejsze i najokrutniejsze w tym wszystkim, miejscem, w którym się go produkuje są Chiny! Dlaczego tak się dzieje? Oczywiście chodzi o pieniądze. Bardziej opłaca się stworzyć plastikowy ryż niż zbierać go z pól uprawnych.

Bardzo łatwo się pomylić, jeśli chodzi o syntetyczny produkt. Wygląda identycznie, a może nawet tak samo pachnieć! Nie trzeba chyba dodawać, że jest toksyczny i szkodliwy dla człowieka. To mniej więcej tak, jakbyśmy jedli woreczki foliowe...

Dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy ryż nadaje się do spożycia. Oto 4 sposoby, dzięki którym nie będziesz mieć żadnych wątpliwości, co masz na talerzu.

Łyżkę lub dwie ryżu wsyp do szklanki z wodą. Wymieszaj dokładnie i obserwuj. Jeśli ryż utonie, to dobrze dla Ciebie. Jeśli zacznie się unosić na powierzchni, najprawdopodobniej jest z tworzywa sztucznego.
Podpal ryż. Gdy poczujesz specyficzny sztuczny zapach i zobaczysz, że produkt faktycznie się pali, oznacza to, że masz w domu plastikowy ryż.
Prawdziwy ryż po potraktowaniu go czymś ciężkim, zamieni się w drobny proszek. Plastikowy ryż tego nie zrobi i do tego wytworzy żółtawe zabarwienie.
Ugotowany ryż włóż do szczelnego pojemnika i połóż w ciepłym miejscu. W ciągu kilku dni powinna zacząć budować się w środku pleśń. Jeśli jej nie ma, to znak, że masz plastikowy ryż.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki