Przygotowanie tej pizzy to niesamowite widowisko. Ciasto płonie prawdziwym ogniem!
Dziś w kuchni Pyszności przygotowaliśmy coś naprawdę wystrzałowego! Pyszną, a zarazem efektowną pizzę-balon, która płonie. Tego nie można przegapić!
Pyszności
04.09.2017 | aktual.: 04.09.2018 10:23
Składniki:
2 szt. spód do pizzy
1/3 szkl. sos pomidorowy
2 łyżki oliwa z oliwek
1 szt. mozarella w zalewie
10 szt. czarne oliwki
10 ml woda
3 szt. rurki
20 ml rum stroh
80 g rukola
4 szt. pomidorki koktajlowe
4 plastry szynka szwarcwaldzka
Sposób przygotowania:
1. Na spodzie do pizzy rozprowadź sos pomidorowy (jak na zdjęciu poniżej). Ułóż kawałki mozzarelli i oliwki.
2. Na brzegach pizzy rozprowadź wodę. Następnie ułóż na spodzie do pizzy 3 rurki.
3. Przykryj ciasto kolejnym spodem do pizzy i połącz dokładnie brzegi. Za pomocą rurek wprowadź powietrze do środka, tak aby z górnego ciasta powstał balon.
4. Usuń rurki i zagnieć ciasto, tak aby powietrze nie miało się jak wydostać na zewnątrz. Piecz pizzę w rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika polej powstałą kopułę rumem, a następnie ją podpal. Kiedy ciasto się przyrumieni, zgaś ogień.
6. Przy pomocy nożyczek usuń górą część.
7. Wykorzystaj ją jako miskę na rukolę.
8. Zaś smak pizzy wzbogać przy pomocy dodatkowych składników: szynki, rukoli oraz pomidorków.