Przygotowanie tej pizzy to niesamowite widowisko. Ciasto płonie prawdziwym ogniem!

Dziś w kuchni Pyszności przygotowaliśmy coś naprawdę wystrzałowego! Pyszną, a zarazem efektowną pizzę-balon, która płonie. Tego nie można przegapić!

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

  1. 2 szt. spód do pizzy
  2. 1/3 szkl. sos pomidorowy
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1 szt. mozarella w zalewie
  5. 10 szt. czarne oliwki
  6. 10 ml woda
  7. 3 szt. rurki
  8. 20 ml rum stroh
  9. 80 g rukola
  10. 4 szt. pomidorki koktajlowe
  11. 4 plastry szynka szwarcwaldzka
Sposób przygotowania:

1. Na spodzie do pizzy rozprowadź sos pomidorowy (jak na zdjęciu poniżej). Ułóż kawałki mozzarelli i oliwki.

Obrazek

2. Na brzegach pizzy rozprowadź wodę. Następnie ułóż na spodzie do pizzy 3 rurki.

Obrazek

3. Przykryj ciasto kolejnym spodem do pizzy i połącz dokładnie brzegi. Za pomocą rurek wprowadź powietrze do środka, tak aby z górnego ciasta powstał balon.

Obrazek

4. Usuń rurki i zagnieć ciasto, tak aby powietrze nie miało się jak wydostać na zewnątrz. Piecz pizzę w rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.

Obrazek

5. Po wyjęciu z piekarnika polej powstałą kopułę rumem, a następnie ją podpal. Kiedy ciasto się przyrumieni, zgaś ogień.

Obrazek

6. Przy pomocy nożyczek usuń górą część.

Obrazek

7. Wykorzystaj ją jako miskę na rukolę.

Obrazek

8. Zaś smak pizzy wzbogać przy pomocy dodatkowych składników: szynki, rukoli oraz pomidorków.

Obrazek

9. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył