Przygotowanie tej pizzy to niesamowite widowisko. Ciasto płonie prawdziwym ogniem!

Dziś w kuchni Pyszności przygotowaliśmy coś naprawdę wystrzałowego! Pyszną, a zarazem efektowną pizzę-balon, która płonie. Tego nie można przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. spód do pizzy
  2. 1/3 szkl. sos pomidorowy
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1 szt. mozarella w zalewie
  5. 10 szt. czarne oliwki
  6. 10 ml woda
  7. 3 szt. rurki
  8. 20 ml rum stroh
  9. 80 g rukola
  10. 4 szt. pomidorki koktajlowe
  11. 4 plastry szynka szwarcwaldzka
Sposób przygotowania:

1. Na spodzie do pizzy rozprowadź sos pomidorowy (jak na zdjęciu poniżej). Ułóż kawałki mozzarelli i oliwki.

Obrazek

2. Na brzegach pizzy rozprowadź wodę. Następnie ułóż na spodzie do pizzy 3 rurki.

Obrazek

3. Przykryj ciasto kolejnym spodem do pizzy i połącz dokładnie brzegi. Za pomocą rurek wprowadź powietrze do środka, tak aby z górnego ciasta powstał balon.

Obrazek

4. Usuń rurki i zagnieć ciasto, tak aby powietrze nie miało się jak wydostać na zewnątrz. Piecz pizzę w rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.

Obrazek

5. Po wyjęciu z piekarnika polej powstałą kopułę rumem, a następnie ją podpal. Kiedy ciasto się przyrumieni, zgaś ogień.

Obrazek

6. Przy pomocy nożyczek usuń górą część.

Obrazek

7. Wykorzystaj ją jako miskę na rukolę.

Obrazek

8. Zaś smak pizzy wzbogać przy pomocy dodatkowych składników: szynki, rukoli oraz pomidorków.

Obrazek

9. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥