PrzepisDania bezmięsnePo pracy robię najszybsze i najsmaczniejsze kotlety. Najważniejszy składnik to nie mięso

Po pracy robię najszybsze i najsmaczniejsze kotlety. Najważniejszy składnik to nie mięso

Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Odpowiedź jest oczywista: nie! Kiedy poznałem przepis na tę pyszną potrawę, od razu wiedziałem, że będę do niego wracał bardzo często. Kotlety gryczane okazują się doskonałą alternatywą dla klasycznych mielonych i w niczym im nie ustępują!

Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!
Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!
Źródło zdjęć: © Canva | Martysjahlushyk

20.04.2024 16:38

Są takie dni, w które po prostu nie mam ochoty jeść mięsa. Na szczęście żyje w łaskawych dla takiego podejścia czasach, które oferują niezwykle bujny szereg przepisów na potrawy bezmięsne, które nie są tylko tanim (bo zwykle wcale nie są tańsze), szybkim i prostym zamiennikiem, lecz przepysznym rozwiązaniem, które spodoba się również zwykłym "mięsożercom". I takie właśnie są m.in. kotlety gryczane, które chcę ci dzisiaj zaprezentować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Taka wersja kotletów jest sycącą i bardzo aromatyczna. To zasługa specjalnych składników, które przewidziała receptura. Kotlety gryczane to nie tylko kasza z gryki, ale również serek feta, podsmażone pieczarki, pietruszka i kilka przypraw, które dopełniają dzieła. Uwierz mi, że ty również pokochasz te kotlety i co jakiś czas będziesz wracał do tego przepisu. Wystarczy spróbować raz, by się o tym przekonać. A więc — do dzieła!

Kotlety gryczane

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 400 g pieczarek,
  • 100 g serka feta,
  • 1 jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej roślinny do smażenia.
Kotlety gryczane to nie tylko zamiennik dla mielonych. To arcydzieło!
Kotlety gryczane to nie tylko zamiennik dla mielonych. To arcydzieło!© Canva | Whitestorm

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki podsmaż. Dopraw je solą i pieprzem, ale pamiętaj, by zrobić to dopiero na sam koniec. Inaczej pieczarki puszczą za dużo wody.
  2. Połącz kaszę i pieczarki. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokruszony serek feta, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. I obiad gotowy! Smacznego.
Wybrane dla Ciebie