Po pracy robię najszybsze i najsmaczniejsze kotlety. Najważniejszy składnik to nie mięso
Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Odpowiedź jest oczywista: nie! Kiedy poznałem przepis na tę pyszną potrawę, od razu wiedziałem, że będę do niego wracał bardzo często. Kotlety gryczane okazują się doskonałą alternatywą dla klasycznych mielonych i w niczym im nie ustępują!
Są takie dni, w które po prostu nie mam ochoty jeść mięsa. Na szczęście żyje w łaskawych dla takiego podejścia czasach, które oferują niezwykle bujny szereg przepisów na potrawy bezmięsne, które nie są tylko tanim (bo zwykle wcale nie są tańsze), szybkim i prostym zamiennikiem, lecz przepysznym rozwiązaniem, które spodoba się również zwykłym "mięsożercom". I takie właśnie są m.in. kotlety gryczane, które chcę ci dzisiaj zaprezentować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt
Taka wersja kotletów jest sycącą i bardzo aromatyczna. To zasługa specjalnych składników, które przewidziała receptura. Kotlety gryczane to nie tylko kasza z gryki, ale również serek feta, podsmażone pieczarki, pietruszka i kilka przypraw, które dopełniają dzieła. Uwierz mi, że ty również pokochasz te kotlety i co jakiś czas będziesz wracał do tego przepisu. Wystarczy spróbować raz, by się o tym przekonać. A więc — do dzieła!
Kotlety gryczane
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej,
- 400 g pieczarek,
- 100 g serka feta,
- 1 jajko,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki podsmaż. Dopraw je solą i pieprzem, ale pamiętaj, by zrobić to dopiero na sam koniec. Inaczej pieczarki puszczą za dużo wody.
- Połącz kaszę i pieczarki. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokruszony serek feta, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej w ten sposób masy uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. I obiad gotowy! Smacznego.