Po pracy robię najszybsze i najsmaczniejsze kotlety. Najważniejszy składnik to nie mięso

Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Odpowiedź jest oczywista: nie! Kiedy poznałem przepis na tę pyszną potrawę, od razu wiedziałem, że będę do niego wracał bardzo często. Kotlety gryczane okazują się doskonałą alternatywą dla klasycznych mielonych i w niczym im nie ustępują!

Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!
Źródło zdjęć: © Canva | Martysjahlushyk

Są takie dni, w które po prostu nie mam ochoty jeść mięsa. Na szczęście żyje w łaskawych dla takiego podejścia czasach, które oferują niezwykle bujny szereg przepisów na potrawy bezmięsne, które nie są tylko tanim (bo zwykle wcale nie są tańsze), szybkim i prostym zamiennikiem, lecz przepysznym rozwiązaniem, które spodoba się również zwykłym "mięsożercom". I takie właśnie są m.in. kotlety gryczane, które chcę ci dzisiaj zaprezentować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt

Taka wersja kotletów jest sycącą i bardzo aromatyczna. To zasługa specjalnych składników, które przewidziała receptura. Kotlety gryczane to nie tylko kasza z gryki, ale również serek feta, podsmażone pieczarki, pietruszka i kilka przypraw, które dopełniają dzieła. Uwierz mi, że ty również pokochasz te kotlety i co jakiś czas będziesz wracał do tego przepisu. Wystarczy spróbować raz, by się o tym przekonać. A więc — do dzieła!

Kotlety gryczane

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 400 g pieczarek,
  • 100 g serka feta,
  • 1 jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej roślinny do smażenia.
Kotlety gryczane to nie tylko zamiennik dla mielonych. To arcydzieło!
Kotlety gryczane to nie tylko zamiennik dla mielonych. To arcydzieło! © Canva | Whitestorm

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki podsmaż. Dopraw je solą i pieprzem, ale pamiętaj, by zrobić to dopiero na sam koniec. Inaczej pieczarki puszczą za dużo wody.
  2. Połącz kaszę i pieczarki. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokruszony serek feta, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. I obiad gotowy! Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"