Po pracy robię najszybsze i najsmaczniejsze kotlety. Najważniejszy składnik to nie mięso
Czy kotlety zawsze muszą być z mięsa? Odpowiedź jest oczywista: nie! Kiedy poznałem przepis na tę pyszną potrawę, od razu wiedziałem, że będę do niego wracał bardzo często. Kotlety gryczane okazują się doskonałą alternatywą dla klasycznych mielonych i w niczym im nie ustępują!
20.04.2024 16:38
Są takie dni, w które po prostu nie mam ochoty jeść mięsa. Na szczęście żyje w łaskawych dla takiego podejścia czasach, które oferują niezwykle bujny szereg przepisów na potrawy bezmięsne, które nie są tylko tanim (bo zwykle wcale nie są tańsze), szybkim i prostym zamiennikiem, lecz przepysznym rozwiązaniem, które spodoba się również zwykłym "mięsożercom". I takie właśnie są m.in. kotlety gryczane, które chcę ci dzisiaj zaprezentować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Taka wersja kotletów jest sycącą i bardzo aromatyczna. To zasługa specjalnych składników, które przewidziała receptura. Kotlety gryczane to nie tylko kasza z gryki, ale również serek feta, podsmażone pieczarki, pietruszka i kilka przypraw, które dopełniają dzieła. Uwierz mi, że ty również pokochasz te kotlety i co jakiś czas będziesz wracał do tego przepisu. Wystarczy spróbować raz, by się o tym przekonać. A więc — do dzieła!
Kotlety gryczane
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej,
- 400 g pieczarek,
- 100 g serka feta,
- 1 jajko,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki podsmaż. Dopraw je solą i pieprzem, ale pamiętaj, by zrobić to dopiero na sam koniec. Inaczej pieczarki puszczą za dużo wody.
- Połącz kaszę i pieczarki. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokruszony serek feta, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej w ten sposób masy uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. I obiad gotowy! Smacznego.